GORAŽDE

Odlaze i visokoobrazovani i zanatlije, a mlade najviše tjera politika

BiH mi ne može ponuditi ono što mi je potrebno da bih se ja intelektualno razvijao, kaže Tutić

Goražde: Na birou trenutno 3.147 osoba. Avaz

Piše: A. Bajramović

29.12.2021

Trend odlaska stanovnika je nastavljen, pa čak i intenziviran u jugoistočnoj Bosni. 

Posebno zabrinjava odlazak mladih i školovanih osoba, a osim broja onih koji su u 2021. godini napustili BPK Goražde, na opasnost koja prijeti ovom dijelu države upozorava i raspoloženje većine onih koji su ostali, a koji im se uskoro namjeravaju pridružiti.

Haris Tutić je na završnoj godini Fakulteta političkih nauka i budući je novinar. Od odlaska Goraždana iz BiH većim problemom smatra unutrašnje migracije i odlazak u veće bh. gradove.


Stranačke veze

- Kako se približava kraj mog školovanja, sve više imam želju da odem, barem na godinu, u neku od država Evrope. BiH i Goražde mi ne mogu ponuditi ono što mi je potrebno da bih se ja intelektualno razvijao. Osim nedostatka sadržaja u gradu, najviše me tjera politika. Ovdje opstaju samo oni koji su dobro uvezani stranački ili imaju neke druge interese s političarima - kaže Tutić.



Tutić i Bašić: Nestaju generacije. Avaz

Vildana Bašić završava elektrotehničku školu i planira studirati izvan BiH, a onda se vratiti u domovinu.

- Ako se situacija u BiH ne promijeni u narednih nekoliko godina, i moje se razmišljanje lako može promijeniti i onda ću težiti da i ja ostanem vani. Imam dosta prijatelja koji su otišli vani ili su otišli u Sarajevo da žive, a u Goražde dođu samo da posjete roditelje. Mislim da je to veliki problem ovog grada, to što se mladi više nikako ne vide ovdje. Jedan od velikih razloga je to što vlast ne da mladim ljudima da se pitaju za bilo šta - ističe Bašić.


Prazne kuće

Student završne godine Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Dženis Ćulov kaže da su građani BiH već navikli da kuće i stanovi oko njih ostaju prazni.


Ćulov: Riješiti problem. Avaz

- Hoću da vjerujem da naša perspektiva u BiH nije članska karta neke političke stranke. I hoću da vjerujem da će ovo biti pravna država. Sve dok vjerujem da će biti takva, ostajem ovdje. U početku su odlazili školovani, a sad nam odlaze i „ruke“, radnici i zanatlije, moja generacija. Svaki mjesec neko iz moje generacije ode. Rješenje je pravna država, ali i da pitamo one koji su otišli u Sarajevo ili vani zašto se ne žele vratiti. Da shvatimo u čemu je problem i da ga rješavamo - ističe Ćulov.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK trenutno se nalazi 3.147 osoba, od kojih je 260 visokoobrazovanih, a među njima su najbrojniji ekonomisti, mašinski inžinjeri i pravnici.

Prema podacima, u periodu januar – novembar zabilježen je nešto veći broj odjava s evidencije zbog preseljenja u drugi grad ili kanton unutar BiH ili zbog odlaska van njenih granica.

- Prema našim podacima, zbog preseljenja u druge općine i gradove u periodu januar – novembar s evidencije se odjavilo 40 osoba. Zbog zaposlenja u drugim gradovima odjavilo se 95 osoba, a zbog zaposlenja u inozemstvu odjavile su se 23 osobe - kaže Aida Bezdrob, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde, te dodaje da u odlasku prednjače proizvodni radnici različitih zanimanja te vozači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.