GORAŽDE

Započeta u znak protesta: Drinska regata otkriva čari, ali i potencijale prelijepe rijeke

Najbolji način za upoznavanje svih dostupnih i skrivenih dijelova obala, nekoliko uređenih plaža i ribarskih koliba

S jedne od regata. Avaz

Alen Bajramovic

24.12.2023

Iz godine u godinu raste broj učesnika Drinske regate, ali i oduševljenje nakon učešća u jednoj od rijetkih manifestacija u Goraždu kojom se nastoje sačuvati i promovirati ljepote preostalog dijela vodotoka Drine koji nije zarobljen hidroelektranama i akumulacionim jezerima.

Rafting od Ustikoline do Goražda najbolji je način za upoznavanje svih dostupnih i skrivenih dijelova obala, nekoliko uređenih plaža i ribarskih koliba kraj rijeke koja je još nedovoljno iskorištena.

Vid protesta

Zato je i ova manifestacija, kaže organizator Dženis Ćulov, 2020. godine započeta iz revolta mladih ljudi.

- Bio je to jedan vid protesta protiv svega što se radi Drini kao simbolu i najvećem potencijalu Goražda. Želimo da se rijeka pored koje smo odrasli ne koristi samo kao kolektor otpadnih voda, već kao najveći turistički potencijal našeg grada i kantona. 

Ove godine Drinska regata održana je po četvrti put i imali smo blizu 400 učesnika iz deset država svijeta, s četiri kontinenta – kaže Ćulov.

Čulov: Dobar glas. Facebook

Organizatori se nadaju još uspješnijoj, petoj regati, ali i ispunjenju obećanja da će BPK Goražde kupiti veći broj rafting čamaca, jer ih je trenutno na raspolaganju 5-6, pa se oprema iznajmljuje iz susjedne Foče.

Više gostiju

- Manifestacija je pokazala da svake godine možemo imati sve veći broj gostiju, a s više opreme bili bismo u mogućnosti organizirati i više ovakvih događaja. 

Mladi uživaju u prelijepoj rijeci. Facebook

Naša želja je da ih imamo deset godišnje, s ovom manifestacijom širio bi se dobar glas o prelijepoj Drini i gostoljubivim domaćinima, a gosti bi usput mogli posjetiti i druge znamenitosti koje naš grad ima. 

Idući put ćemo, noć prije, organizirati logorovanje pored Drine, a regatu završiti koncertom rok grupe kako bi gosti ostali bar još jedan dan – ističe Ćulov.

U posljednje

dvije godine regata je organizirana u okviru Festivala prijateljstva, jedinstvene kulturno – muzičke manifestacije koja u danima avgusta u Goražde privuče hiljade posjetilaca iz BiH i inostranstva.

Ove godine bilo oko 400 učesnika. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.