BPK GORAŽDE

Obuća i Halilović potpisali ugovor o sufinansiranju specijalizacija

Kantonalnim budžetom za prošlu godinu predviđeno je 80.000 KM

Sa sastanka. AGENCIJE

A. O.

10.1.2022

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća i ministar zdravstva Eniz Halilović danas su potpisali ugovore o korištenju i namjenskom utrošku sredstava za sufinansiranje specijalizacija s predstavnicima zdravstvenih ustanova.

U ove svrhe kantonalnim budžetom za prošlu godinu predviđeno je 80.000 KM za ukupno devet specijalizacija, piše Fena.


Sredstva u iznosu 59.000 KM dodjeljena su za sufinansiranje specijalizacija za potrebe Kantonalne bolnice Goražde iz oblasti anesteziologije s reanimacijom, pedijatrije s neonatologijom, neurologije, ginekologije te kliničke radiologije.

Prvi put sredstva su dodjeljena i za sufinansiranje specijalizacije domova zdravlja na području BPK-a. Domu zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ Goražde odobreno je 14.000 KM za sufinansiranje troškova specijalizacija iz oblasti pedijatrije, pneumoftiziologije i porodične medicine.


Podrška Vlade

- Ovo je prvi put da troškove specijalizacija ne snosimo u potpunosti sami, već ovaj put imamo podršku i Vlade BPK za dio troškova specijalizacija za 2021. Značajna podrška je iznos od 14.000 KM a sredstva će biti utrošena za troškove tri doktora medicine na specijalizaciji - kazao je direktor JU Dom zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ Goražde Edin Čengić.

Za potrebe Doma zdravlja Ustikolina dodjeljen je iznos od 7.000 KM za jednu specijalizaciju.

- Prvi put od osnivanja Doma zdravlja Ustikolina u općini Foča u FBiH omogućeno je da imamo jednog ljekara na specijalizaciji u oblasti porodične medicine jer to je nešto što je najpotrebnije, a ujedno i odlična prilika da imamo jednog ljekara koji će tu biti duže i biti ono što porodična medicina i predstavlja. Želim se zahvaliti premijerki i resornom ministru koji su nas podržali i razumjeli i drago mi je da se osjeti da se vodi zdravstvena politika a ne samo zdravstvnea zaštita - kazao je direktor ove zdravstvene ustanove Alija Begović.

Premijerka BPK-a naglasila je da je intencija Vlade BPK još od 2019. godine, jačanje kapaciteta javnih zdravstvnih ustanova na području kantona, kako bi građani BPK-a imali bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.


Pružiti priliku

- U prethodnom periodu Vlada BPK izdvojila je značajna finansijska sredstva za nabavku prijeko neophodne medicinske opreme, a u protekloj budžetskoj godini izdvojen je najveći iznos do sada za usavršavanje doktora medicine odnosno za sufinansiranje neophodnih specijalizacija. S obzirom da smo prepoznali značaj jačanja kadrovskih kapaciteta, i u budžetu za 2022. godinu za ove namjene predvidjeli smo finansijska sredstva u iznosu od 100.000 KM, kao bi smo obezbjedili ljekare specijaliste s čijim nedostatom se suočavaju zdravstvene ustanove na području našeg kantona - istakla je Obuća.

Napomenula je da će zdravstvene ustanove sa specijalizantima potpisati ugovore o međusobnim pravima i obavezama te je izrazila nadu neće biti situacija da se specijalizanti ne vrate u ustanovu koja je finansirala njihovu specijalizaciju.

Ovom prilikom sugerirano je da se u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast, prioritetno pruži prilika za stručno usavršavanje mladim Goraždanima, jer, kako je istaknuto, dostupni podaci pokazuju da je mnogo mladih ljudi s prostora BPK-a završilo medicinski fakultet i vratilo se da radi u zdravstvenim ustanovama na području tog kantona.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.