PODIZANJE SVIJESTI

MUP BPK Goražde provodi kampanju "Poštuj život a ne oružje"

Kampanja se provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama

“Poštuj život a ne oružje”. Fena

FENA

28.11.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde provodi kampanju “Poštuj život a ne oružje” koja ima za cilj podići svijest o opasnosti posjedovanja varenog oružja.

Kampanja se provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama.

Poziv na konkretnu akciju

Šef Odsjeka za kriminalističke istrage Uprave policije Amel Džebo pojašnjava da je cilj kampanje podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi. Ona ujedno predstavlja i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u BiH.

- Između ostalog, kampanja upozorava i na značaj odgovornog vlasništva legalnog oružja a prema podacima Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja i municije u BiH za 2022. godinu, postoji 348.000 komada oružja u legalnom vlasništvu građana BiH. Odgovorno vlasništvo nad oružjem važno je prije svega kako bi se spriječili nesretni slučajevi u kojima često stradaju djeca i maloljetnici - napomenuo je Džebo.

Naglasio je da legalno oružje uvijek mora biti van dohvata djece i uskladišteno na način koji je propisan zakonom.

Odgovorno vlasništvo

- Odgovorno vlasništvo nad oružjem podrazumijeva skladištenje legalnog vatrenog oružja na zakonit način, a to znači odvojeni ormarić s bravom, kao i oružje od same municije i ono mora biti van dosega neovlaštenim licima posebno djeci i maloljetnicima - dodao je Džebo.

Po njegovim riječima, kontrolu načina držanja legalnog oružja kroz periodične provjere obavezan je vršiti policijski organ koji je izdao odobrenje za držanje tog oružja.

- Možemo reći da vatreno oružje nije uvijek vezano za smrtne ishode ali se koristi uglavnom kao sredstvo zastrašivanja odnosno nanošenja psihološkog nasilja nad slabijima, emocionalno povrijeđivanje i slično. Stoga je kontrola malog i lakog oružja u BiH i sprečavanje zloupotrebe vatrenog oružja visoko rangirana na ljestvici sigurnosti u BiH i to su činjenice na koje se upozorava i kroz ovu sveobuhvatnu kampanju - kazao je šef Odsjeka za kriminalističke istrage Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

Dobrovoljna predaja oružja

Odgovoran odnos predstavlja i dobrovoljna predaja oružja u nelegalnom posjedu nadležnoj policijskoj agenciji. Pozivom na broj 122 građani se mogu informisati kako i na koji način predati nelegalno oružje.

Kampanju” Poštuj život a ne oružje” provode svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska, te Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.