POTPISAN UGOVOR

Za poboljšanje kvaliteta radioloških usluga iz budžeta BPK izdvojeno 77.000 KM

Potpisan ugovor o finansiranju projekta Kantonalne bolnice Goražde "Poboljšanje kvalitete radioloških usluga uspostavom informacionog sistema RIS i PA

Za poboljšanje kvaliteta radioloških usluga iz budžeta BPK izdvojeno 77.000 KM. Fena

FENA

1.9.2023

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Senad Čeljo i direktor Kantonalne bolnice Goražde prim. dr. Fuad Rovčanin danas su potpisali ugovor o finansiranju projekta te zdravstvene ustanove "Poboljšanje kvalitete radioloških usluga uspostavom informacionog sistema RIS i PACS u RTG službi".

Izdvojeno 77.000KM

Za realizaciju ovog projekta, sa ekonomskog koda "Kapitalni transferi za zdravstvo", putem javnog poziva izdvojeno je 77.000KM.

- Implementacijom ovog projekta unaprijedit će se rad ove službe odnosno proces radiološke dijagnostike te ujedno smanjiti dosadašnji troškovi. Uvođenjem RIS i PACS sistema u RTG službu, obezbjedit će se primjena savremenog RTG aparata, na način da će se u digitalnom formatu moći primjenjivati i pohranjivati kompletna dokumentacija pacijenta. Sama primjena ovih uređaja uveliko će olakšati rad zaposlenih u Kantonalnoj bolnici Goražde – naglasio je ministar Senad Čeljo.

Značajan projekat

Ukazujući na značaj ovog projekta, direktor Kantonalne bolnice Goražde prim.dr. Fuad Rovčanin, kazao je da će on značiti veliki iskorak u dijagnostici koja se provodi u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Informacioni sistem daje mogućnosti za arhiviranje podataka pacijenata koji budu vršili dijagnostička ispitivanja putem CT i RTG aparata, koji će se u svrhu njihove eventualne daljnje primjene ukoliko se za to ukaže potreba, čuvati u skladu sa zakonskom regulativom. Do sada smo u tim aktivnostima bili ograničeni, iz razloga što smo raspolagali sa jako malom memorijom digitalnog aparata odnosno CT-a , tako da smo ponekad bili prinuđeni brisati postojeće podatke o pacijentima, da bismo evidentirali druge - pojasnio je je direktor Rovčanin.

Kada je riječ o obuci kadrova, kompanija koja bude vršila instalaciju ovog informacionog sistema, ujedno će biti zadužena i za obuku kadrova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.