HISTORIJA

Obilježavanje Dana otpora u BPK Goražde

Iz grada heroja poslat ćemo poruku kako je dobro nadvladalo zlo, rekao je ministar

Dani otpora Goražda. Fena

FENA

3.5.2023

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde sutra počinje manifestacija “Dani otpora” kojom se obilježava 31. godišnjica herojskog otpora agresiji u gradu na Drini.

Manifestacija koja tradicionalno počinje 4. maja, na dan početka agresije na Goražde, i ove godine obilovat će brojnim sadržajima kojima će biti evocirane uspomene na najteže dane u novijoj historiji ovog grada.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić podsjetio je da se ovaj datum nalazi u Kalendaru obilježavanja značajnih događaja i datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.–1995. godina, kao jedan od najznačajnijih u novijoj historiji ovog područja.

- S obzirom na to da se ove godine navršava 31. godina od početka opsade grada duge 1.336 dana, pripremili smo znatno sadržajniji program u odnosu na prethodne godine, kojim ćemo obilježiti herojske dane otpora agresiji. Između ostalog, u saradnji s Arhivom FBiH i BZK "Preporod" planirano je održavanje naučnog skupa te izložbe o temi "Dokumentovan, a nepresuđen genocid" kao i promocija knjige "Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992.)" koautora Muamera Džananovića – napomenuo je Mirvić.

Višednevni program počet će sutra polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Šehidskom mezarju "Kolijevke" te Spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda, dok će se centralna manifestacija održati na spomen-obilježju "Goražde grad heroj svojim braniocima“.

- Iz grada heroja poslat ćemo poruku kako je dobro nadvladalo zlo i podsjetiti se na vrijeme herojskog otpora stanovnika jedinog nepokorenog grada na Drini. Ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane da učestvuju u obilježavanju, jer Goražde je grad kojem je bila namijenjena sudbina Srebrenice, a naš primarni cilj je pokazati mlađim generacijama kako se Goražde branilo i odbranilo u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu - naglasio je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Uz obilazak mezarja šehidima i poginulim borcima će uz polaganje cvijeća biti odata dužna počast, dok će pred njihove duše u petak prije džuma-namaza u svim džamijama na području Muftijstva goraždanskog biti proučena dova.

U okviru Dana otpora u BPK, u subotu će biti održan performans “Sunčana djeca Goražda”, 8. maja bit će obilježena i godišnjica prvog napada na Osanicu, dok je dva dana poslije, u organizaciji Fonda memorijala Kantona Sarajevo i JU "Centar za kulturu Goražde“, planirana prezentacija infografike "9 heroja i 13 heroina“.

U okviru programa bit će obilježena i godišnjica formiranja Prve drinske brigade te upriličena manifestacija “Zaimov do – da se pamti”.

Četvrtog maja 1992. godine u rano jutro počeo je opći napad na jedini preostali slobodni grad na Drini na koji se obrušilo zlo koje je prethodno zadesilo okolne općine. U opsadi dugoj 1.336 dana izgubljeno je više od 4000 života, stradalo je gotovo 2000 civila, među kojima i 148 djece. Za odbranu Goražda život je dalo više od 2.000 pripadnika ARBiH i MUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.