SASTANAK U BRISELU

BiH i EU nastavljaju saradnju u upravljanju migracijama

Uskoro se očekuje da će finansijska sredstva EU za ovu namjenu biti operativna kako bi se mogle realizovati deportacije

Sa održanog sastanka. Ministarstvo sigurnosti BiH

A. O.

16.9.2022

Evropska unija pozitivno je ocjenila započete procese od strane Bosne i Hercegovine na deportaciji migranata u zemlje porjekla, kao i ukupnu saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH u upravljanju migracijama. O ovim pitanjima jučer su u Briselu sa zvaničnicima EU razgovarali predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Tokom sastanka sa šefom Odjela za BiH i Kosovo Vasilisom Maragosom (Vassilisom) i šefom Odjela za podršku migracijama u Direktoratu za politiku susjedstva i proširenje (DG NEAR) Franciskom Gazteluom (Franciscoom) razgovarano je o trenutnoj situaciji u upravljanju migracijama i budućoj saradnji u ovoj oblasti.


Sastanak održan u Briselu. MINISTARSTVO SIGURNOSTI BIH

Istaknuto je da povratci ilegalnih migranata ostaju prioritet BiH ali i EU. Uskoro se očekuje da će finansijska sredstva EU za ovu namjenu biti operativna kako bi se mogle realizovati deportacije i većih grupa migranata.

Istaknuto je da Službu za poslove sa strancima BiH treba dodatno kadrovski ojačati, a za organizaciju deportaciju većih grupa treba proširiti i kapacitete Imigracionog centra. Također, razgovarano je i o realizaciji započetih procesa za uspostavu kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om te saradnji sa FRONTEX-om.

Sastancima u Briselu prisustvovali su i predstavnici direkcija EK za unutrašnje poslove i humanitarnu pomoć.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.