DOK TRAJU PROTESTI

BiH suzdržana o UN-ovoj rezoluciji o ljudskim pravima u Iranu

Komitet Ujedinjenih nacija razmatrao je nacrt rezolucije pod nazivom "Stanje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran"

Vijeće UN-a. ILUSTRACIJA / PRINTSCREEN

A. O.

22.11.2022

Rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu, prije nekoliko dana usvojio je treći odbor  Ujedinjenih nacija, zadužen za socijalna, humanitarna i društvena pitanja.

Međutim, zanimljivo je bilo glasanje predstavnika BiH.

Naime, u Iranu protesti i dalje traju i to već nekoliko sedmica. Komitet Ujedinjenih nacija razmatrao je nacrt rezolucije pod nazivom "Stanje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran".


Podaci o glasanju. PRINTSCREEN

Ubistvo Mahse Amini

Na početku rasprave, predstavnik Kanade je naglasio kako se protesti u Iranu održavaju uprkos žalosnim akcijama iranskih vlasti protiv demonstranata.

- Ubistvo Mahse Amini samo je jedan od slučajeva zločina nad ljudskim pravima u Iranu. Nasilna primjena zakona o hidžabu podriva ljudska prava žena i djevojčica - rekao je predstavnik Kanade.

Predstavnik Irana odbacio je tekst rezolucije.

- Oni koji tvrde da su zagovornici ljudskih prava u Iranu, imaju dugu evidenciju očitog licemjerja, dvostrukih standarda i instrumentalizacije ljudskih prava. Žene i djevojke u Iranu potpuno su svjesne svojih prava i načina interakcije s vlastima. Nema potrebe da se Zapad zalaže za njih - izjavio je predstavnik Irana.


Bila suzdržana

Rezolucija je usvojena sa 80 glasova za. Bilo je 28 protiv i 68 suzdržanih.

O nacrtu rezolucije izjasnila se i Bosna i Hercegovina, a predstavnici u ovom tijelu Ujedinjenih nacija bili su suzdržani.

Ujedno, Bosna i Hercegovina je bila jedina država iz Evrope koja je bila suzdržana na ovom pitanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.