MOSTAR

Zipp-line iznad grada bit će pušten u rad sredinom mjeseca

Prvi probni spustovi dugom impresivnom sajlom

M. HODŽIĆ

3.6.2018

Sva sigurnosna testiranja spektakularnog mostarskog zipp-linea, koji u dužini od 560 metara povezuje brda Fortica i Stolac iznad samog Mostara, završena su, tako da je ova jedinstvena adrenalinska atrakcija spremna da profunkcionira u pravom smislu te riječi.

 Fenomenalan pogled

Čekaju se još samo određene dozvole da bi zipp-line mogao i zvanično biti pušten u rad, što se očekuje sredinom juna.

U međuvremenu, upriličeni su i prvi probni spustovi dugom impresivnom sajlom, s koje se pruža fenomenalni pogled na Mostar, a čast da njome prvi „prelete“ imali su poznati alpinista Edin Durmo iz zeničkog „Extreme Sports Cluba Skorpio“ te Đani Rahimić, predsjednik Brdsko-biciklističkog udruženja „MTBA“ Mostar, inače inicijator ovog grandioznog projekta.

- Doživljaj je odličan, nije ništa strašno. Očekivali smo da će biti strašnije, s obzirom na visinu i dužinu. Što se nas tiče, po pitanju sigurnosti sve smo obavili i ispoštovali. Ranije je izvršeno testiranje sajle u saradnji sa stručnjacima Mašinskog fakulteta. Zategnuta je tako da se osoba sama zaustavlja, a tu je i kočnica, da se u svakom momentu može zaustaviti ako želi - kaže Rahimić.

Nema opasnosti, dodaje Rahimić, da se neko povrijedi zbog nemogućnosti zaustavljanja, a u slučaju da osoba zaglavi na sajli tokom spusta, na raspolaganju je GSS, čije će stručne ekipe u tom slučaju priskočiti u pomoć.

Također, za oslobađanja straha planirano je postavljanje male probne sajle u dužini od nekoliko metara, koja bi bila podignuta metar iznad zemlje.

Ista cijena za sve

Kada je u pitanju cijena spusta, ona bi po ugledu na slične projekte u Crnoj Gori mogla iznositi 10 eura.

- Doživljaj je jedinstven i fenomenalan i mislim da vrijedi. Pošteno je da turistima i našim državljanima cijena bude ista dok bi pravo na popust ostvarili članovi udruženja koji su platili članarinu, bili dio projekta, skupljali i donirali sredstva - navodi Rahimić.

Značaj za turizam

- Ne treba posebno isticati šta će ovo značiti i za ukupnu turističku ponudu grada na Neretvi, uz sve one blagodati koje već ima - navode iz „Extreme Sports Cluba Skorpio“. Inače, podršku realizaciji ovog projekta u iznosu 13.000 KM dalo je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu s ministricom Editom Đapo (SBB).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.