SVEČANOSTI

Stari most svjetski je primjer obnove baštine

M. Sm.

21.7.2018

Najveći grad na Neretvi ovih je dana u znaku priprema za godišnjicu obnove Starog mosta, koja će u ponedjeljak, 23. jula, biti obilježena nizom sadržaja. Stari most, grandiozno djelo neimara Hajrudina, 9. novembra 1993. barbarski je srušen projektilima HVO-a, a 11 godina kasnije ponovo je premostio Neretvu. 

Najveći projekt

Njegova obnova trajala je šest godina i predstavlja najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj BiH.

Kako kaže direktni učesnik procesa obnove Starog mosta, ugledni arhitekta i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, prof. Amir Pašić, to je do sada najveći projekt obnove u posljednjih 50 godina u svijetu.

- Već služi kao primjer obnove u svijetu, u kojem je, nažalost, još puno ratova. U septembru nam iz Iraka dolazi 30 eksperata i predstavnika vlasti da vide način obnove Starog mosta. S njima će stići i predstavnici Svjetske banke, koja je, također, bila uključena u obnovu, kao i nekih italijanskih korporacija – navodi Pašić, koji je za UNESCO u Parizu i Berlinu držao predavanja o tome kako je tekla obnova ovog jedinstvenog dragulja u svijetu, ali i brojnih drugih porušenih spomenika u Mostaru.


Sa svečanog otvorenja 2004. godine ( Arhiv „Avaza“)

Zaštićeni spomenik

On se prisjetio i ceremonije otvorenja Starog mosta, koji je godinu nakon svečanosti obnove, 15. jula, na zasjedanju u Južnoafričkoj Republici u Durbanu, uvršten na Listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.

- Bio je to spektakl koji se prenosio širom svijeta i kojem je prisustvovalo 56 državnih delegacija, među kojima je bio i britanski princ Čarls. Ponosan sam što je tokom obnove iskazivan izuzetan entuzijazam i što je u svemu tome učestvovali više od 30 nacija - istakao je Pašić.

Radionice i koncert 

Uoči godišnjice obnove Starog mosta i upisa Mostara na UNESCO-ovu Listu zaštićenog svjetskog kulturnog naslijeđa, a povodom obilježavanja Evropske godine kulturnog naslijeđa, EU infocentar u BiH, u saradnji s Forumom 2024 i Timom „Mostar- Evropska prijestolnica kulture 2024“, sutra organizira umjetničke radionice za djecu „Kulturno naslijeđe – mjesto slobode“. Na platou ispod Starog mosta navečer će biti održan koncert Simfonijskog orkestra i Mladena Vojičića Tife.

Stižu Zaev, Cipras i Marković

Svečanosti povodom 14. godišnjice obnove Starog mosta u ponedjeljak navečer prisustvovat će i premijeri Makednije, Grčke i Crne Gore Zoran Zaev, Aleksis Cipras i Duško Marković, a domaćin će im biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Potvrdio je to na jučerašnjoj pres-konferenciji Alija Behram iz Centra za mir i multietničku saradnju Mostar, u čijoj će organizaciji, treći put zaredom, biti potpisane „Mostarske povelje mira“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.