PRES-KONFERENCIJA

Iz NVO „Naše društvo“ podnijeli krivične prijave protiv Ljube Bešlića

Na ovaj čin su se odlučili kada su shvatili da se ne radi o nemaru, neznanju i diletantizmu u gradskoj administraciji

M.Sm.

17.1.2019

M. Sm.

Iz Mreže NVO „Naše društvo“ su podnijeli krivične prijave protiv Ljube Bešlića, gradonačelnika Mostara, Izeta Šahovića, načelnika Odjela za finansije i nekretnine Mostara, Omera Pajića, načelnika Gradskog odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove, Stjepana Šaravanje, šefa Službe za komunalne poslove i okoliš, i Esada Pobrića. 

Prijave koje su u posljednja dva dana predali, kako su to naveli na današnjoj pres-konferenciji Marin Bago i Husein Oručević, Regionalnom uredu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru, Tužilaštvu HNK te Odjelu za privredni kriminal MUP-a HNK protiv čelnika Grada Mostara su, između ostalog, podnijeli zbog povrede Zakona o komunalnim djelatnostima, proizvoljnog i netransparentnog trošenja budžetskih sredstava, zloupotrebe položaja, nesavjesnog rada u službi, nanošenja finansijske i po zdravlje štete građanima Mostara.

Na ovaj čin su se odlučili kada su shvatili da se ne radi o nemaru, neznanju i diletantizmu u gradskoj administraciji, kako su to u prvi mah mislili, već o privatnoj finansijskoj koristi i nezakonitom trošenju javnog novca.

- Desetak miliona KM godišnje se troši kroz JP „Komunalno“. Na spisku su 192 radnika, a mi viđamo njih petnaestak. Na koncu, svjedoci smo da grad čiste učenici, studenti, vojska i Civilna zaštita - rekao je Bago, dodavši da je dokazni materijal koji je predat, težak dva i po kilograma.

Oni su danas javnosti predočili kroz tri primjera o čemu je riječ. Prvi se odnosi na uvećanje računa za vodonatapni sistem, gdje je ulazna faktura od JP ''Komunalno“ za nabavku pumpe iznosila 25.427 KM, a nakon što je iz tog preduzeća prema Gradu upućen nalog za isplatu novca, račun je bio uvećan za 5.000 KM!

- To je, uz potpise Šaravanje i Pajića, i to, pazite, na urneku firme koja je radila stvarni posao, gdje je riječ, dakle, o krivotvorenju originalne fakture - iznio je Oručević.

Drugi primjer koji je naveo odnosio se na uvećanje fakture za fiktivni posao. Radilo se o nabavci sadnica za razdjelnicu Avenije, gdje je „Komunalno“ od dostavljača dobilo fakturu od skoro 23.000 KM, a koja je potom, radi isplate novca od Grada, ponovo uz potpise Šaravanje i Pajića, uvećana za 4.000 KM, a u cijeloj priči, rečeno je na pres-konferenciji, porazna je i činjenica da posao nikada nije urađen i, štaviše, sadnice nikad nisu preuzete.

Treći primjer koji su obznanili se odnosi na fingiranje cjelokupnog procesa. Kako su predstavili, za samo jedan mjesec u ljetnom periodu Grad Mostar je kafilerirskoj službi preko „Komunalnog“ isplatio 12.500 KM.

- Uglavnom, uvijek rade tri radnika, a svaki od njih, to jest, šintor, plaćen je 1.500 KM. Tu je i račun za gorivo od sto litara, ne znam je li iko vidio taj njihov auto, a nakon toga Veterinarska stanica kastrira i strerilizira 30 pasa, a eutanazira 45 pasa i sve to naplate. Ali nema ni azila, nema eutanazije i nema sterilizacije. Dakle, sve dogovoreno, svaki mjesec i po papirima Grada Mostara leševi pasa se vode na deponiju. Po ovim papirima nekoliko hiljada leševa pasa ima na deponiji. Znači, imamo ogromno groblje ubijenih pasa, više od 1.000, i ja sam rekao da ću svojim rukama otići prekopati to groblje i, ukoliko nađem ijednu lobanju, prestat ćemo s ovim - poručio je Oručević.

Također, naveli su da su iz „Deponije“ dobili odgovor u kojem je navedeno da tu nema odlaganja medicinskog i životinjskog otpada.

- Samo su do 2012. do sada potrošili milion maraka na kafilerijsku službu, a iz „Komunalnog“ nam je potvrđeno da ni za jedan posao koji rade s drugim firmama nisu proveli tender, odnosno, javne nabavke - zaključili su na pres-konferenciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.