MOSTAR

Bešlić: U sve se upetljala politika; Hujdur: Nema politike, ovo je zakašnjela reakcija

Ko može odrediti datum realizacije izgradnje nove deponije

Ljubo Bešlić i Omer Hujdur. M. Sm.

M. Sm.

17.6.2019

Nakon što su mještani koji u blokadi drže deponiju ''Uborak'' poručili da neće odustati, njihovi predstavnici su se vratili u Gradsku vijećnicu da bi o tome i zvanično obavijestili gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića.

Bešlić nije krio razočarenje.

- Nama ne preostaje ništa nego da pravna država ispoštuje nalaze federalne inspekcije. To će, sigurno, morati poštovati komunalna preduzeća, a vidjet ćemo kako će se to završiti. Ipak, i dalje vjerujem da će prevladati razum građana, jer moja želja je bila najiskrenija, da tim građanima pomognem da riješimo pitanja koja oni do sada nisu mogli riješiti, da budemo zajednička sinergija u toj borbi. Nažalost, očito je da je tu puno politike umiješano. Zašto to govorim? Jer prije nego što smo počeli sastanak izašle su neke vijesti koje idu u negativnom pravcu. Postavljaju se uvjeti koje mi kao jedinica lokalne samouprave ne možemo ispoštovati. U situaciji kada nemamo Gradsko vijeće, bez Vlade FBiH ne možemo izmjestiti deponiju - rekao je Bešlić.

Nakon njega predstavnicima medija obratio se i predstavnik inicijative Omer Hujdur.

- Mi više nemamo pet zahtjeva. Imamo samo jedan. On je jasan. Tražimo izmještanje deponije. Ovo što radi Gradska uprava je zakašnjela reakcija. Trebalo je da se to ranije pokrene. Mi smo davno ukazivali na ovaj problem - kazao je, nakon čega ga je prekinuo Bešlić.

- Ko može odrediti datum realizacije izgradnje nove deponije? Ko može znati kada će Federalni parlament odraditi svoj dio posla? Sve je krenulo od medijskih špekulacija o tome da je na ''Uborku'' odložen mulj. Ko je utvrdio postojanje piralena? Imamo iskrivljene informacije. Neka tužilaštvo radi svoj dio posla i ako se utvrde propusti, neka se odgovorni kazne - iznio je Bešlić.

Hujdur je, pak, rekao kako, prije svega, odgovorno tvrdi da u ovu priču nije umiješana politika te da su sve uplive o tome odbili.

- Federalni inspektori i direktor deponije kazali su da je mulj odložen i deponiran na ''Uborku''. Ovo nisu stavovi ove dvojice ljudi, već svih nas koji čuvamo ''Uborak''. Nastavlja se blokada - poručio je Hujdur.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.