KONJIC

Eksponati zanimljivi i turistima s Aljaske

Posebno bih izdvojio repliku perzijskog boga Mitrasa, jer je to jedan od najvažnijih arheoloških pronalazaka u BiH, s obzirom na to da ih u svijetu ima svega osam, kazao je Krnjić

Eksponati svjedoče o prošlim vremenima grada na Neretvi. S. Džajić

S. Džajić

15.9.2019

Konjic se može pohvaliti brojnim kulturno-historijskim znamenitostima, a od 2011. godine nezaobilazno mjesto za posjetu svih turista je i Zavičajni muzej koji kroz nekoliko postavki eksponata svjedoči o prošlim vremenima grada na Neretvi.


Koncerti i promocije

Prema riječima uposlenika Muzeja Muhameda Krnjića, u objektu se nalazi etnografska i arheološka zbirka, zavičajna biblioteka, galerijski prostor, kao i kutak posvećen poznatom slikaru Lazaru Drljači, te replike perzijskog boga sunca Mitrasa i sudačke stolice.

- Imamo vrijedne eksponate, a posebno bih izdvojio repliku perzijskog boga Mitrasa, jer je to jedan od najvažnijih arheoloških pronalazaka u BiH, s obzirom na to da ih u svijetu ima svega osam - kazao je Krnjić.

Zavičajni muzej redovno u galerijskom prostoru organizira izložbe slika, promocije knjiga i koncerte, jer na taj način nastoje privući sugrađane, ali i turiste u muzejski prostor.

- Želimo da ovaj muzej bude, ne samo mjesto koje svjedoči o nekim prošlim vremenima, nego da to bude i mjesto sadašnjosti i budućnosti, gdje ćemo njegovati našu kulturu i tradiciju - naveo je Krnjić.

Školske posjete

Muzej svake godine bilježi sve veći broj posjetilaca iz BiH, ali i cijelog svijeta.

- Imali smo proteklih mjeseci veliki broj školskih posjeta iz svih krajeva naše zemlje. Oko 2.000 učenika je posjetilo naš muzej i to nas posebno raduje, jer je važno da se nove generacije upoznaju s historijom, običajima i tradicijom. Imamo i mnogo inozemnih turista, dolaze sa svih kontinenata, od Aljaske do Australije - istaknuo je Krnjić.


Rodna kuća Zuke Džumhura

U sastavu muzeja, kao depandans, djeluje i rodna kuća Zulfikara Zuke Džumhura. Unutrašnjost je ispunjena brojnim eksponatima, koji čuvaju sjećanje na lik i djelo poznatog Konjičanina. Posjetioci mogu pogledati fotografije iz Zukinog života, odjevne predmete iz poznate serije „Hodoljublja“, drvorezbarske kolekcije namještaja, kao i albume u kojima se nalazi oko 500 njegovih objavljenih i neobjavljenih karikatura, koje je poklonio Konjičanin Safet Hebibović.

Radno vrijeme

Muzej je za posjete otvoren od 9 do 16.30 sati svaki dan do početka novembra, a onda prelazi na zimski režim rada od 10 do 14 sati.

Cijena ulaznice za posjetu Zavičajnom muzeju i rodnoj kući Zulfikara Zuke Džumhura iznosi 2 marke, dok za organizirane posjete učenika iznosi marku.

Krnjić: Dolaze i učenici. S. Džajić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.