ZAKLJUČCI

Šausberger: Vrijeme za Mostar teče i prioritetni cilj je održavanje izbora

Predsjednik Radne grupe za zapadni Balkan pri Evropskom odboru regija rekao da treba osigurati ono što je politički moguće

Sa sastanka u Mostaru. Ž. Miličević

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

22.10.2019

Prioritetni cilj je da iduće godine u Mostaru budu održani lokalni izbori, poručio je Franc Šausberger (Franz Schausberger), predsjednik Radne grupe za zapadni Balkan pri Evropskom odboru regija, nakon sastanka koji je danas održan u Mostaru.

Ovom austrijskom diplomati je neshvatljivo to da građani Mostara već deset godina nemaju lokalne izbore, ali i da odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Mostar nije provedena te je dodao „kako se to ni u jednoj državi članici Evropske unije ne bi moglo desiti, a BiH to, upravo, jednog dana želi postati“. 

- Vrijeme nam, zaista, teče i nije moguće da se u tako kratkom vremenu nude neka komplicirana rješenja o načinu donošenja odluke o izborima u Mostaru i, definitivno, treba osigurati ono što je politički moguće - kazao je Šausberger.  

Da Mostaru trebaju izbori, složio se i gradonačelnik Ljubo Bešlić. On je naveo da „BiH treba ohrabrenje, savjete i podršku kako doći do izbora“.

- Stoga, pozivam sve u BiH da sa svoje strane učinimo što možemo da se to brzo dogodi - iznio je, između ostalog, Bešlić.  

Na sastanku je prisustvovala i profesorica Irma Baralija iz Naše stranke, koja je Evropskom sudu za ljudska prava podnijela tužbu zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

- Predstavnici Evropske unije predložili su mehanizme direktne demokratije radi uključivanja građana u proces odlučivanja - navela je. 

Kako je pojasnila, građani bi, uz određeni trening i rad s ekspertima snagom jačeg argumenta evaluirali prijedloge rješenja koji su na stolu. 

- Znamo da se u posljednje vrijeme iznose prijedlozi A i B, o čemu govore SDA i HDZ i to bi se javno evaluiralo, jer, mislim da većina ljudi ne zna šta sadrži prijedlog A, a šta B - kazala je Baralija.  

Sa sastanka u Mostaru - Avaz
Sa sastanka u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.