MOSTAR

„Identitluk“ povezuje pozorište i kazalište

Predstava nastala prema zbirci eseja „U ime identiteta“ i u režiji Tanje Miletić-Oručević

S predstavljanja pozorišnog komada. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

17.12.2019

U Mostaru će sutra u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), a u petak navečer u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) premijerno biti izvedena predstava „Identitluk“.

Riječ je o novoj koprodukcijskoj predstavi ova dva teatra i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, čija je direktorica Tanja Miletić-Oručević ovaj komad, koji je nastao prema zbirci eseja „U ime identiteta“ Amina Malufa (Maalouf), postavila na scenu.

Zapravo, komad je autorski projekt Miletić-Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumaca koji su smišljeno došli na ideju sudara identiteta na jednom seminaru kojem je polazišna tačka čitanje Malufovog eseja.


Konkretno pitanje

- Zapravo smo željeli sebi postaviti jako konkretno, lokalizirano pitanje šta nama danas u sredinama u kojima živimo preciznije govoreći u BiH, znače i Malufove riječi i ideje, ali i problemi s identitetom - rekla je Miletić-Oručević.

Pojasnila je da su kroz niz improvizacija pokušali dati odgovore na ta pitanja te je istaknula da predstava ima vrlo jak satirički naboj.


Detalj s predstave. M. Smajkić

Almir Mujkanović,direktor NPM-a, naveo je da predstava  ima širi društveni, socijalni, ali i politički značaj, dok je Ivan Vukoja, direktor HNK-a iznio kako je siguran da će ova saradnja  teatarskih kuća, kao i do sada, rezultirati nečim što će biti pozitivno, ne samo za društvene i političke okolnosti u Mostaru već, možda, i u cijeloj BiH.

Pokrovitelj ovog projekta je Međunarodna organi organizacija za migracije (IOM).

Povjerene uloge

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku je uradio Husein Oručević.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.