AKTIVNOSTI

U povodu obilježavanja 34. godišnjice: Izložba u Spomen-kući Džemala Bijedića u Mostaru

Muzej Hercegovine i danas čuva dio sadržajnog i bogatog fundusa o njegovom životu, radu i djelu

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

16.1.2020

Rodna kuća Džemala Bijedića. M. Sm.

U povodu obilježavanja 43. godišnjice od pogibije Džemala Bijedića, sutra će, u organizaciji Muzeja Hercegovine, biti održana izložba pod nazivom  "Sjećanje na Džemala Bijedića 1977 - 2020" autorice Indire Gaštan-Bešo.

Izložbom koja će biti priređena u Spomen-kući Džemala Bijedića, obuhvaćen je dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke "Džemal Bijedić", koju sačinjavaju hemeroteka, telegrami, saučešća, reportaže te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života kako u tadašnjoj Jugoslaviji, tako i u svijetu



Džemal Bijedić. Arhiv

- Porodici Bijedić, najistaknutijim ličnostima društveno-političkog života Jugoslavije, i organima društveno-političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke republike BiH, pristiglo je više od 10.000 telegrama saučešća, od kojih su izložbom prikazani telegram iz SAD presjednika Džeralda Forda, telegram kraljice Margaret iz Danske, kraljice Elizabete iz Velike Britanije te iz Njemačke, Turske, Kine te drugi - saopćeno je iz Muzeja.

Muzej Hercegovine u Mostaru i danas čuva dio sadržajnog i bogatog fundusa o životu, radu i djelu Džemala Bijedića.   

Na izložbi će govoriti kustosi, historičari Muzeja Hercegovine u Mostaru, autorica izložbe Indira Gaštan-Bešo i Edin Mulović.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.