MOSTAR

U konkurenciji „Mostarske liske“ šest ostvarenja

Predstave će biti izvedene od 10. do 16. aprila

Narodno pozorište Mostar: Domaćin Festivala. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

6.3.2020

U konkurenciji Festivala komedije „Mostarska liska“, koji će ove godine biti održan od 10. do 16. aprila bit će izvedeno šest predstava, odabranih nakon prijava pristiglih iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Tako će ovogodišnji festival, koji tradicionalno organizira Narodno pozorište Mostar (NPM), biti otvoren predstavom „Sjećaš li se Doli Bel“, koju je prema djelu Abdulaha Sidrana režirao Kokan Mladenović, a koja je rađena u produkciji Kamernog teatra 55.

Predstava „Identitluk“

Druge večeri Festivala publika će vidjeti predstavu „Čekajući Godoa“ Semjuela Beketa (Samuela Beckett), u režiji Vladimira Popadića i izvedbi Kruševačkog pozorišta iz Srbije.

- U nedjelju, 12. aprila, gledamo predstavu „Identitluk“ nastalu prema motivima djela Amina Maloufa, u režiji Tanje Miletić-Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta, Hrvatskog narodnog kazališta i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara - saopćili su iz NPM-a.

Gostovanje Banjalučana

U ponedjeljak, 13. aprila, bit će izvedena predstava Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banje Luke „Istina“, Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića, a u utorak, 14. aprila, Mostarci će vidjeti ostvarenje „GospOUdinNOUbadi“, autora i reditelja Saše Anočića, u izvedbi ansambla teatra EXIT iz Zagreba.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela Festivala  bit će izvedena predstave „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“ autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

U čast nagrađenih „Spliz in Space“

Festival će biti  zatvoren 16. aprila ceremonijom dodjele nagrada te izvedbom predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi „Split in Space“, autora i reditelja Ivana Lea Leme, koju izvodi ansambl Gradskog pozorišta mladih Split.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.