HERCEGOVINA

Od koronavirusa u HNK preminula starija žena

Ukupno je testirano 1.478 osoba, a 16 njih se oporavilo

S pres-konferencije Kriznog štaba HNK. Printscreen

M. Sm. / Avaz.ba

15.4.2020

Još jedna osoba preminula je od posljedica koronavirusa u HNK, potvrđeno je na pres-konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona. Riječ je o ženi iz Čitluka, koja je rođena 1945. godine i odranije je patila od kardioloških bolesti. 

Time je broj osoba iz ovog kantona koje su umrle od posljedica koronavirusa povećan na osam. Od toga su po tri iz Čitluka i Konjica te po jedna iz Mostara i Čapljine. 

Pojašnjenje o jučerašnjem smrtnom slučaju

Na konferenciji je potvrđena i informacija o smrtnom slučaju koji se preksinoć dogodio u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB), a koji tokom jučerašnjeg dana nije potvrđen iz ovog, kao ni Kriznog štaba Zapadnohercegovačkog kantona.

- Preminuli pacijent je bio korisnik osiguranja unutar ZHK i liječen je u Domu zdravlja Ljubuški, s čijom je uputnicom dopremljen u SKB Mostar. On je, dakle, u bolničkom sistemu evidentiran kao slučaj iz ZHK, iz Ljubuškog, ali je njegovo prebivalište vođeno u evidenciji HNK i vodit ćemo ga kao osmi smrtni slučaj u HNK. Preminuli pacijent je otprije imao kardiološke smetnje i dijabetesa - rekao je Darko Juka, savjetnik premijera HNK.

U SKB Mostar tokom posljednja 24 sata izvršeno je 111 testiranja i zabilježen je samo jedan pozitivan slučaj u Čitluku.

S današnjeg pressa. Avaz

Iznesen je i podatak da je od 25 bolesnika u Covid bolnici, sedam njih na respiratoru, a 12 na podršci kisikom.

Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK ,osvrnuvši se na epidemiološku situaciju u HNK, rekao je da je do sada ukupno 205 oboljelih, od čega u Mostaru 65, Konjicu 28, u Jablanici 12, u Čitluku 78, a u Čapljini 21. Podsjetio je da u Stocu, Ravnom, Prozoru i Neumu nema zabilježenih slučajeva.

- U Konjicu je veoma interesantno to da su prošle dvije sedmcie od kada nemamo nijedan novi pozitivni slučaj. Ohrabrujući podaci su i za Mostar, gdje su samo pojedinačni slučajevi koje brzo stavljamo pod nadzor, a preostalo je da to uradimo u Čitluku i u Čapljini. Mislimo da ćemo u narednih sedam dana i ta dva grada staviti pod nadzor. Imamo i 16 oporavaka u Covid bolnici iz koje smo lakše slučajeve, njih četvero, prebacili u izolatorij u Mostaru - rekao je dr. Avdić.

Ne dozvoliti prodor koronavirusa

Na novinarski upit o tome ima li potvrđenih slučajeva koronavirusa na odjelima SKB Mostar, čijih je šest ljekara zaraženo, iznesena je informacija da je jedna pacijentica nakon operativnog zahvata bila pozitivna, a nakon testiranja koje je provedeno kod više osoba.

Dr. Avdić je potcrtao da je sljedeći korak ne dozvoliti prodor koronavirusa u zdravstvene ustanove u kojima do sada nije registriran, kao i potisnuti ga iz onih gdje je zabilježen. Isto se, rekao je, odnosi na staračke domove i ustanove za djecu bez roditeljskog staranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.