MUZEJ HERCEGOVINE

Predstavljeni kameni ulomci iz antike

U budućnosti planiraju arheološka istraživanja

Detalj sa izložbe „Tragovi prošlosti“. Fena

Fena / Avaz.ba

13.8.2020

U sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto"u Spomen kući Džemala Bijedića upriličena je izložba "Tragovi prošlosti" iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar.

Izložba predstavlja kamene ulomke iz razdoblja antike i kasne antike s više lokaliteta u Hercegovini. Na izložbi su predstavljeni neki od ukrasnih motiva iz tog razdoblja.

- Izložbu predstavlja 30 kamenih ulomaka iz razdoblja antike, kasne antike i početka srednjeg vijeka s više lokaliteta Hercegovine - kazao je autor izložbe, kustos Muzeja Hercegovine Mostar, profesor  historije Edin Mulović.


Neki od ukrasnih motiva. Fena

Po njegovim riječima, veći dio ulomaka koji su predstavljeni pronađen je na lokalitetu Cimske bazilike, donje bazilike u Žitomisliću, bazilike iz Mokrog kod Širokog Brijega, Duvanjskoga polja i na području Čitluka.

Mulović je naveo kako zadnjih godina i nemaju nekih posebnih arheoloških i historijskih istraživanja, nego se bave isključivo obnovom i sanacijom stare zbirke koja je u minulom ratu uništena. Međutim, napominje kako u budućnosti svakako planiraju i arheološka istraživanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.