PROMOCIJA U KONJICU

Knjiga o Srebrenici njemačkog autora

Ovo je svojevrsna enciklopedija, istakao je Šarić

Fena

12.11.2020

S predstavljanja vrijednog djela u Narodnom univerzitetu. Fena

Predstavljanje knjige "Srebrenica: hronologija jednog zločina ili šta se desilo s Mirnesom Osmanovićem", njemačkog autora Matijasa (Matthias) Finka održano je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, događaj se održao na završnici manifestacije ''Dani knjige, Konjic 2020'', u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic s partnerima Institutom Yunus Emre iz Mostara i izdavačkom kućom ''Dobra Knjiga''.

O ovom djelu su govorili književnik Hadžem Hajdarević, član Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava dr. Sabahudin Šarić te novinar „Stava“ Hamza Ridžal.

Izdavačka kuća "Dobra knjiga" u julu ove godine prevela je i objavila kapitalno djelo njemačkog autora Matijasa Finka.

Na više od 1.100 stranica Fink detaljno opisuje događanje od vremena osnivanja stranaka, prvih eskalacija, opkoljavanja Srebrenice, gerilskog ratovanja i naposlijetku, sve do završnih faza genocida tokom srpnja 1995. godine.

- Do sada nije napisano djelo slično ovome o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ovo je svojevrsna enciklopedija – istakao je Šarić.

Svakog 11. u mjesecu održava se promocija knjige u nekom od gradova širom naše zemlje.

- Posebna je vrijednost knjige što ju je napisao stranac i što je podržana od jednog od vodećih njemačkih instituta za istraživanje zločina. Ovakve narative o genocidu mi trebamo njegovati -  kazao je direktor izdavačke kuće "Dobra knjiga" Izedin Šikalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.