MOSTAR

Počinje sanacija Gradske banje

Jedan od simbola najvećeg grada na Neretvi

Gradska banja nalazi se na Privremenoj listi nacionalnih spomenika. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

13.11.2020

U Mostaru su napokon, kako saznajemo, počeli pripremni radovi na sanaciji Gradske banje, jednog od simbola najvećeg grada na Neretvi i nekadašnjeg najljepšeg javnog kupatila na Balkanu.

Ovu informaciju nam je potvrdio direktor Agencije „Stari grad“ Mostar Miralem Fajić, kazavši da će, zvanično, početak radova biti označen sutra, kada će pomoću specijalne dizalice započeti transport bazenske klima komore na ravni dio krova Gradske banje, nakon čega će uslijediti ugradnja ovog uređaja za grijanje, odvođenje vlažnog zraka i ventilaciju.

Urađen projekt

Fajić je podsjetio da su još u martu započeli aktivnosti na sanaciji ovog objekta, koji se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, a koji je godinama, pogotovo kada je riječ o njegovoj unutrašnjosti, u katastrofalnom stanju.

Tada su uradili projekt pod nazivom „Tekuće održavanje krova, ventilacije i grijanja“, za koji su od nadležnih federalnih instanci dobili sva neophodna odobrenja, a nakon što su osigurali neophodna finansijska sredstva krenuli su u proces odabira najboljeg ponuđača.

Zapuštena unutrašnjost. Arhiv Avaza

- Ugovor smo zaključili s firmom „Alfa Therm“ iz Mostara, čija je vrijednost 98.814 KM, a sredstva su osigurana od Fonda za zaštitu okoliša HNK u iznosu od 50.000 KM i iz budžeta Grada Mostara. Ovo je, dakle, prva faza sanacije, prije nekoliko mjeseci smo kazali da su nam prioritet ventilacija i krov - rekao nam je Fajić.

U Sportskom savezu Grada Mostara, kojem je Gradska banja data na korištenje, posebno su pozdravili vijest da napokon počinje sanacija ovog objekta koji za svoje treninge koriste plivački i drugi klubovi, kao i rekreativci.

Krajnje vrijeme

- Bilo je, zaista, krajnje vrijeme da sanacija krene, kako zbog arhitektonske vrijednosti Banje, tako i zbog činjenice da je taj objekt, praktično, održavao rad plivačkih klubova, i „Veleža“ i „Orke“, i uopće plivanja kao sporta, jer znamo da su sve škole plivanja, a pod okriljem tih klubova, organizirane upravo tu.  Sistem grijanja i ventilacije će definitivno poboljšati uvjete za rad naših plivačkih klubova, a time su stvoreni i preduvjeti za saniranje krova koji, kao što je poznato, prokišnjava i vjerujem da će i ta faza brzo uslijediti i da će Gradska banja zasjati punim sjajem - rekao nam je Dženan Šuta, viši sportski menadžer u Savezu.

U ratu uništena

Gradska banja na Musali ili, službeno, Gradsko kupatilo ubraja se među najznačajnija građevinska ostvarenja nastala tokom mandata čuvenog gradonačelnika Mujage Komadine. Izgrađena je 1914. godine u egipatsko-maurskom stilu s elementima secesije i uz historijski ima i veliki turistički potencijal.

Zgrada je uništena tokom rata, a obnovu u izvornom obliku je finansirala Vlada Italije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.