USVOJENA ODLUKA

Hoće li se Vjetrenica naći na UNESCO-ovoj listi

Sada nema prepreka za predaju nominacijskog fajla, a te aktivnosti preuzima Ministarstvo civilnih poslova BiH

Vjetrenica: Špilja koja svojom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

29.1.2021

Iako se činilo da će do 31. januara, do kada je rok za predaju nominacijskog fajla za upis Vjetrenice na UNESCO-ovu listu, sve pasti u vodu, jer se na dnevnom redu posljednjeg zasjedanja Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, u utorak, nije našao zakon o proglašenju ove špilje zaštićenim pejzažem, ipak, u posljednji tren dogodio se obrat.

Burić: Iznađeno rješenje. M. Smajkić

Skupštinski zastupnici su tako, isključivo zbog kašnjenja Vlade HNK, odnosno, resornog ministarstva, usvojili odluku o proglašenju Vjetrenice zaštićenim područjem.

Potvrdila nam je to zastupnica Stana Burić, koja je tražila dopunu dnevnog reda u vezi s ovom pričom, ali, s obzirom na to da nije bilo neophodnih materijala, i zbog roka iznađeno je rješenje.

Potrebne revizije

- Odluka će biti objavljena u službenom glasniku, a zakon će se naći na dnevnom redu prve sljedeće sjednice Skupštine. Zastupnici su, svi do jednog, bilo voljni i naslijepo glasati, što se kaže, ali, nažalost, ovu priču nisu dosljedno ispratili u Vladi, odnosno, Ministarstvu, u kojem su bili dužni još 2015. godine donijeti zakon o zaštiti Vjetrenice i izvršiti neophodne revizije svih zaštićenih područja - kazala nam je Burić.


Ona je podvukla da sada nema prepreka za predaju nominacijskog fajla, a te aktivnosti preuzima Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Puno novca

- Tri puta do sada su nam vraćali fajl, jer Vjetrenica nije imala potrebnu zaštitu. Puno vremena i novca je utrošeno u sve te aktivnosti. Ali nadam se da je to sve iza nas i da će Vjetrenica postati prvo prirodno zaštićeno područje u BiH pod zaštitom UNESCO-a - istaknula je Burić.

Značajne napore su u ovaj posao oko nominacije uložili u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.