KONJIC

Osman Perva iz sela Jasenik bavi se sakupljanjem ljekobilja: Najlošija sezona u proteklih 20 godina

Tokom proljeća moglo se nešto sakupiti, međutim, kada su došle visoke temperature, došlo je do sušenja i bilo je nemoguće naći zelenu biljku

Piše: S. Džajić

6.9.2021

Perva na svome imanju: Ovim poslom bavi se već 26 godina. S. Džajić

Osman Perva iz sela Jasenik jedan je od najpoznatijih sakupljača ljekobilja na konjičkom području. Ovim poslom se počeo baviti prije 26 godina, odmah nakon rata, jer, ostavši bez posla i stalnih prihoda, morao je naći novi izvor zarade. U to vrijeme upoznao je i farmaceutkinju iz Sarajeva, koja mu je predložila da počne sakupljati ljekobilje, prihvatio je, i uz njenu pomoć i čitajući literaturu, počeo je sakupljati i prve biljke.

Različite vrste

- U početku sam samo znao šta je kopriva, ali malo po malo, čitajući literaturu o ljekobilju, sve više sam učio o različitim vrstama biljaka. Sada poznajem gotovo 200 vrsta ljekobilja, a jedne godine uspio sam sakupiti čak 132 vrste. Od ovog posla se može solidno živjeti, nekada je cijela porodica sakupljala ljekobilje, tako sam i djecu odškolovao, a sada smo samo supruga i ja u ovom poslu. Nažalost, sve je manje zainteresiranih za sakupljanje, jer mladi odoše u svijet, a nama starijima sve je teže hodati po planinama i brati biljke - kazao nam je Perva.

Konjičko područje je veoma bogato različitim vrstama ljekobilja i šumskih plodova. Sezona za sakupljače počinje u martu i traje sve do novembra, no ovogodišnja je bila katastrofalna zbog suše i visokih temperatura.

Dio proizvoda porodice Perva. S. Džajić

Bez zakona

- Ovo je jedna od najlošijih sezona u proteklih dvadeset godina. Tokom proljeća moglo se nešto sakupiti, međutim, kada su došli ljetni period i visoke temperature, jednostavno je došlo do sušenja i bilo je nemoguće naći zelenu biljku. Uspio sam sasvim malo sakupiti majčine dušice, kunice, kantariona, gloga, vrbovice... Neke ljekovite biljke sijem i na svome imanju, tako da imam tridesetak sakupljenih biljaka ove godine - naveo je Perva.

Sve biljke, kao i šumske plodove, borovnicu i brusnicu Perva sakuplja na području planina Zec, Bitovnja i Vranica.

- Borovnica je ove godine rodila kao nikada prije, ali, nažalost, pobrana je u kratkom roku i to dok je još bila zelena. Čak je i brusnica, koja sazrijeva krajem septembra, već pobrana. To je problem koji imamo dugi niz godina, ali, jednostavno, tu ne možemo ništa učiniti jer nemamo zakon o šumama na nivou kantona kojim bi se i ova oblast regulirala - rekao je Perva.


Udruženje ’Brusnica’

Osman Perva je i predsjednik Udruženja građana za zaštitu, sakupljanje i proizvodnju ljekovitog bilja i šumskih plodova „Brusnica“. Osnovano je prije 12 godina i u početku je okupljalo oko stotinu članova, a sada ih je tek dvadesetak, jer su mnogi, zbog izostanka novčanih poticaja za ovu oblast, odustali od sakupljanja ljekobilja na konjičkom području.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.