SIMBOL MULTIETNIČNOSTI

Herceg i paroh Kojić o završetku obnove saborne crkve u Mostaru

Vlada HNK-a je u decembru prošle godine odmah reagovala kada je nepoznati počinitelj devastirao električne instalacije na Sabornoj crkvi

Herceg i paroh Kojić o završetku obnove saborne crkve u Mostaru. Fena

FENA

13.9.2023

Uoči svečanog obilježavanja 150. godišnjice posvete Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg imao je danas, u zgradi kantonalne vlade, službeni susret sa mostarskim parohom Duškom Kojićem. Razgovarali su o nastavku obnove radova na Sabornoj crkvi koji su ušli u završne etape, kao i o potrebama srpske zajednice i ustavno-pravnom položaju srpskog naroda u HNK-a.

Balkanski spomenik kulture

- Mostarska Saborna crkva nije samo mostarski i bosanskohercegovačkih spomenik kulturne baštine. Ona se ubraja među neke od najposebnijih vjerskih zdanja na Balkanu. Također, jednim je od znamena multietničnosti našeg grada, što je na tragu i političke opredijeljenosti ove vlade koju svjedočimo u kontinuitetu, kroz cijelo trajanje našeg mandata. Mi jesmo vlada svih naših građana, svih stanovnika HNK-a, što stalno potvrđujemo kroz saradnju i podrške svim našim gradovima i općinama, projektima svih naših jedinica lokalne samouprave, ali i svim našim vjerskim i nacionalnim zajednicama, tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim objektima u HNK-a. S ponosom podsjećam na činjenicu da je upravo ova vlada riješila dugogodišnje pitanje ustavne konstitutivnosti Srba u HNK-a i time poslala jaku poruku kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zagarantiraju kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakog građanina na cijelom njezinom prostoru - rekao je ovom prilikom premijer Herceg, najavivši nastavak podrške konačnom završetku obnove Saborne crkve.

Herceg upoznat sa tokom radova

Paroh Kojić upoznao je svojeg domaćina sa tokom završnih radova na Sabornoj crkvi, ujedno zahvalivši Vladi koja je uvijek imala sluha za probleme srpske pravoslavne zajednice u Mostaru, tako i u cijeloj dolini rijeke Neretve. Podsjećamo, upravo je Vlada HNK-a, u decembru prošle godine, među prvima reagovala finansijskom podrškom kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, devastirao električne instalacije na Sabornoj crkvi. Vrijedno je podsjetiti da je riječ o nacionalnom spomeniku BiH i da će, povodom spomenute godišnjice njegovog posvećenja, patrijarh SPC-a Porfirije posjetiti Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.