SREBRENICA

Do 1. jula bit će završena trasa za „Marš mira 2018“, kojom će proći više od 5.000 učesnika

S. Sm.

18.6.2018

Pripreme za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, sigurnosne zone Ujedinjenih naroda (UN), teku ustaljenom dinamikom, zaključeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora (OO), nakon analize rada 12 pododbora između dvije sjednice.

OO razmatrao je i nacrt programa obilježavanja 23. godišnjice genocida i program komemoracije 11. jula u Potočarima. Programom je predviđeno 70 raznih kulturnih i vjerskih sadržaja koji će biti realizirani za 20 dana, ne računajući komemoraciju, dženazu i ukop identificiranih žrtava.

Predsjednica pododbora „Marš mira 2018“ Munira Habibović upoznala je sve s provođenjem radova na uređenju trase na lokalitetu Buljim, Kameničko brdo i Šušnjari, kazavši da će trasa od Nezuka kod Sapne do Potočara 1. jula biti potpuno spremna i sigurna za pohod više od 5.000 učesnika.

Adib Đozić, predsjednik pododbora za kulturno-naučnu i izadavačku djelatnost, istakao je da je do sada osam autora knjiga dostavilo zahtjev za promociju i uvrštavanje u program manifestacije.

- Sva djela odnose se na zločine i genocid u Podrinju - naglasio je Đozić.

Upućen je apel porodicama žrtva da se prijave u Identifikacijski centar Tuzla zbog davanja saglasnosti o ukopu identificiranih žrtava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.