REPUBLIKA SRPSKA

Protesti mještana Banje Luke urodili plodom: Zgrada neće biti građena, zelene površine ostaju

Protesti građana: Sačuvali zelene površine

G. DAKIĆ

7.7.2018

Gradska uprava u Banjoj Luci odustala je od građenja stambene zgrade u naselju Nova Varoš u kojoj bi se nalazila i mjesna zajednica, a čija bi gradnja zahvatila i zelenu površinu između ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića.

Pozitivan primjer

U nacrtu regulacionog plana na zelenoj površini u ovom naselju planirana je gradnja zgrade u čijem bi prizemlju bile prostorije mjesne zajednice. Građani ovog naselja su stali u odbranu zelenila i tražili od gradskih vlasti da odustanu od građenja zgrade.

- Naše naselje se uvijek izučavalo kao primjer pozitivne urbanističke gradnje sa zelenilom. Ponosna sam na sve komšije koje su se priključile ovoj inicijativi. Nadam se da ćemo biti pozitivan primjer i građanima u drugim mjesnim zajednicama da pogledaju prijedlog izmjene i vide da li se nešto slično planira u njihovim naseljima - istakla je Milada Šukalo, jedna od inicijatora grupe građana.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je poslije sastanka s mještanima izjavio da ima razumijevanje za većinski stav u ovom naselju i dodao da će zelena površina biti sačuvana.

Prihvatio stav

- Prihvatio sam stav Savjeta mjesne zajednice i građana koji se protive predloženom nacrtu regulacionog područja za ovo područje. U prijedlogu regulacionog plana za ovo naselje, koji bi se tokom ove godine trebao naći pred gradskim parlamentom, neće biti predviđena gradnja i biće zadržana zelena površina u sadašnjim okvirima – istakao je Radojičić.


Tražili prostorije 

– Mi jesmo tražili da se izgrade prostorije Mjesne zajednice, ali ni u kom slučaju nismo tražili da se za to koriste zelene površine. Gradska uprava je odredila da se na ovoj lokaciji na uglu ulica gradi kombinovani objekat, sa društvenim sadržajima u prizemlju - rekao je član Savjeta Ljubiša Gavranović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.