DOBOJ

Kotorani “Baška pohodom” obilježavaju dan kad su prevarili Omer-pašu Latasa

Duga kolona u “Baška pohodu” prošla kroz sve mahale

Piše: H. ČALIĆ

3.8.2018

Više stotina mještana velikog povratničkog naselja Kotorsko kod Doboja pristiglih iz mnogih zemalja Evrope, zatim Amerike i Australije i onih koji stalno borave u Kotorskom, učestvovalo je u 9. tradicionalnoj manifestaciji “Baška pohod”.  

Pisani dokumenti

Nakon okupljanja ispred novosagrađene bine simbolično nazvane “Kotorska tvrđava”, duga kolona sa bh. zastavama i majicama krenula je u obilazak svih mahala Kotorskog, čime su pokazali da oni vole i ne zaboravljaju svoje mjesto.

Najveći teret u organizaciji ove velike manifestacije ponijeli su mještanin Salih Mešić, a njegova desna ruka su Sanela Fehrić i druge žene Kotorskog. Inače, “Baška pohod” se organizira u sklopu manifestacije “Kotorski dani kulture i sporta”, a tradicija je stara 168 godina i nikada, pa ni u ratu, nije prekidana.

- Historija kaže, a o tome postoje i pisani dokumenti, da je jednog ponedjeljka 1850. godine u Kotorsko stigla osmanlijska vojska koju je predvodio Omer-paša Latas. Smjestili su se na lokaciji Musale, a onda su počeli u selu tražiti hranu. Pitali su kojim danom se u Kotorskom klanja džuma-namaz. Uvidjevši da je petak daleko, a da bi s tolikom vojskom moglo biti belaja, snalažljivi Kotorani su kazali da se kod njih džuma klanja utorkom. Sutradan su vojnici klanjali džumu prokomentiravši da “Baška Turci, baška Kotorani”, jer su, kao, u Kotorskom mimo svijet - kazao nam je Salih Mešića, koji je dodao da je o ovom događaju napisana i knjiga.

 Žive u dijaspori

      Kotorani su “Baška pohod” tokom rata organizirali u izbjeglištvu onako kako se moglo. Danas su svoji na svome, istina, dvije trećine Kotorana žive u dijaspori. Iz daleke Australije na “Baška pohod” je stigao i novinar – Kotoranin Fahir Zečević kako bi zabilježio ovaj događaj.

     

Vrijedne žene novoosnovanog udruženja “Slavuj”

 9 vrsta pita

      Prije pohoda Kotorani su se počastili tradicionalnim bosanskim jelima koja su pripremile žene novoosnovanog udruženja “Slavuj”. Kazali su nam da su za ovu priliku pripremile čak devet vrsta pita: maslenicu, burek, burek sa sjeckanim mesom, bundavaru, krompirušu, bjelopitu, pitu sa šampinjonima, sirnicu i zeljanicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.