REPUBLIKA SRPSKA

Čavić: Istraživanje o Srebrenici mora imati naučni, a ne politički karakter

G. Dakić

G. DAKIĆ

13.8.2018

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je danas u Banjoj Luci da će poslanici ove strane sutra argumentima, a ne uvredama i ostrašćenošću, govoriti na posebnoj sjednici Narodne supštine RS, koja je sazvana na inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika i na kojoj će se raspravljati o izvještaju Vlade RS o događajima u Srebrenici iz 2004. godine.

- Ovo nije povoljan termin za raspravu o ovoj temi. Od te rasprave ne treba bježati. Imamo interes da se o ovome razgovara, ali ne ostrašćeno i ne pred izbore. Ovo je tema o kojoj se godinama govori sa svih strana ostrašćeno. Želimo o ovome da razgovaramo argumentima. Obratit ću se sutra poslanicima i javnosti, kao što sam se obratio 2004. godine - kazao je Čavić.  

Niko ne spori, dodao je on, da je postojao snažan pritisak na rad Komisije koja je sastavila izvještaj. Nesporno je, kaže Čavić, da se o ovome sada može razgovarati trezveno.

- Vrijeme je da se prihvati inicijativa Vlade RS da se formira nova komisija međunarodnog karaktera koja može garantirati objektivnost istraživanja. To istraživanje ne smije biti politički podobno, već mora imati naučni karakter. Sve ono što se u izvještaju pokazalo i dokazalo kao netačno, to treba korigirati - rekao je Čavić.  

Sve ono što je u izvještaju tačno, smatra Čavić, ne bi bilo mudro negirati. Zbog toga je ovaj izvještaj veoma bitan za Republiku Srpsku. Sa ove distance stvari se moraju reći javno i otvoreno.

- Međunarodna zajednica je tada vršila veliku torturu, a tome je posebno bila izložena Republika Srpska. Ne mislimo da ovakvu temu treba koristiti zbog izbora. Izbori će proći, a sve što Narodna skupština RS odluči će ostati. Uložit ćemo maksimalnu energiju da napravimo zaključke ili zajednički akt kojim će se okončati ova sjednica - istakao je Čavić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.