BANJA LUKA

Šetnja od Kastela do parka nije dovoljna, potrebno više sadržaja

Najveći broj turista u gradu na Vrbasu dolazi iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a onda i iz bližih evropskih zemalja Italije, Austrije, Njemačke. Trebamo bolje promovirati legendu o Safikadi, kaže Dacešin

Banja Luka: U 11 mjeseci prošle godine zabilježeno tri posto više noćenja nego 2017.

G. DAKIĆ

22.1.2019

Turistička organizacija grada Banja Luka (TOBL) očekuje da grad na Vrbasu naredne godine posjeti 100.000 turista. To će, kako kažu u TOBL-u, povećati broj noćenja i turističku potrošnju u Banjoj Luci.

Razgledanje grada

- U gradu na Vrbasu je za 11 mjeseci prošle godine zabilježeno tri posto više noćenja i dolazaka u odnosu na isti period 2017. U tom periodu evidentirano je 77.668 turističkih dolazaka i 120.050 noćenja - kazali su u TOBL-u.

Najveći broj turista u Banju Luku dolazi iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a onda i iz bližih evropskih zemalja - Italije, Austrije, Njemačke. Autor prvog banjalučkog “Traveling maping vodiča” Robert Dacešin kaže da grad na Vrbasu ima veliki turistički potencijal.

- Klasično razgledanje grada i šetnja od Kastela do Parka “Mladen Stojanović” svakako nisu nešto zbog čega ljudi dolaze u Banju Luku. Za nekoga ko je dosta putovao, Banski dvor, Hram Hrista Spasitelja ili Kastel mogu biti interesantni, ali nisu dovoljni da se u Banjoj Luci ostane duže od jedne noći - kaže Dacešin.

Turističku ponudu grada, dodaje on, popravljaju stvari poput raftinga i toplica u Šeheru. Dacešin ističe da postoje brojni sadržaji koji mogu unaprijediti turizam u Banjoj Luci.

Brojne legende

- Trebamo bolje promovirati legendu o Safikadi. Potom bismo trebali napraviti kreativne skulpture, poput onih u Vroclavu i Bratislavi. Dajak je simbol Banje Luke i mora dobiti svoje mjesto u turističkoj ponudi, kao i legenda o sedam žena na jednog muškarca - kazao je Dacešin.


Aleja poznatih 

- Raskošna arhitektura ukrajinske crkve također mora biti meta turista. Banja Luka važi kao zelen i čist grad i to svi moraju da znaju. Grad na Vrbasu nema aleju poznatih, poput Minhena, a to ne košta mnogo i brzo se napravi. Turistima je potrebno ponuditi raznovrsnije obilaske grada - istaknuo je Dacešin.


Dacešin: Popraviti stvari

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.