NEPOGODE

Požar na Romaniji pod kontrolom

U pitanju je velika površina, a otežavajući faktor je dug period bez kiše

Nepristupačan teren. Ilustracija

Avaz.ba / Srna

29.10.2019

Požar na Romaniji nije ugašen, ali je pod kontrolom i na terenu je trenutno više od 50 ljudi, rekao je za Srnu Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite. 

Novitović je naveo da je izvršeno izviđanje požarišta prije naleta helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske, koji će i danas nastaviti gasiti požar.

- Riječ je o veoma nepristupačnom terenu, vodu transportira Vatrogasna brigada Pale, a Šumsko gazdinstvo angažirano je u gašenju. U pitanju je velika površina, vatra tinja, a otežavajući faktori su dosta suhog materijala i dug period bez kiše - navodi Novitović.

Pilot u Helikopterskom servisu Republike Srpske Zorislav Ivanović rekao je da je požar lokaliziran, da je ostao jedan dio ispod stijena te da će napraviti nekoliko naleta i pokušati ugasiti vatru.

- Ne očekujemo da će biti daljnje eskalacije. Pratimo situaciju i spremni smo djelovati koliko god bude trebalo - istaknuo je Ivanović.

Požar koji je u srijedu, 23. oktobra,  izbio na Romaniji iznad Majdana, na području općine Pale, zahvatio je više od 10 hektara šume, a prijeti da stjenovitim dijelom prijeđe u općinu Sokolac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.