U BOSANSKOJ GRADIŠCI

Park u blizini graničnog prijelaza bit će prvi muzej na otvorenom

Tokom Prvog međunarodnog simpozija u kamenu nastala tri mozaika i dvije skulpture

Dva mozaika krase šetalište na Keju. B. Grgić

Piše: B. Grgić

5.11.2020

Skulpture „Knjiga“ i „Forma koja se razvija“, nastale tokom ovogodišnjeg Prvog međunarodnog simpozija u kamenu, postavljene su u parku pored savskog mosta, odnosno graničnog prijelaza u Bosanskoj Gradišci.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović rekao je da su tokom simpozija nastala tri mozaika i dvije skulpture. On je istakao da dva mozaika na slobodnu temu krase šetalište na Keju, dok je mozaik pod nazivom „Djeca Kozare“ postavljen na Trgu Čubrilovića.

Dva autora

Vujinović je istakao da će park u blizini graničnog prijelaza biti prvi muzej na otvorenom u gradu koji će vremenom biti ispunjen kamenim skulpturama.


Vujinović: Frekventna lokacija. B. Grgić

- Krećemo iz ovog dijela grada jer je ovo veoma frekventna lokacija. Ovuda prolazi veliki broj naših sugrađana, ali i onih koji putuju ka Evropi. Vremenom ćemo skulpturama oplemeniti i druge dijelove grada - rekao je Vujinović.

Autori prve dvije kamene skulpture su Makedonac Andrej Mitevski i Milija Čpajak iz Beograda.


Postati tradicija

- Skulptura “Forma koja se razvija” ustvari predstavlja čovjekov život, noć i dan, dinamično i mirno. Druga skulptura predstavlja oštećenu knjigu, koja govori o historiji ovih krajeva. Ne treba trošiti riječi šta predstavlja mozaik “Djeca Kozare”. Međunarodni simpozij u kamenu - Boro Nježić održava se u čast našeg sugrađanina Bore Nježića koji je umjetničku slavu stekao širom svijeta. Boro Nježić je bio i istaknuti scenograf, a njemu u čast organiziran je ovaj međunarodni simpozijum, odnosno kolonija u kamenu, koja će postati tradicionalna u gradu na Savi - rekao je Vujinović.

Postavljanje skulpture „Knjiga Milije Čpajka“. B. Grgić

Namjera organizatora i domaćina simpozija je da u Bosanskoj Gradišci stvaraju umjetnici iz čitavog svijeta, te da njihove skulpture budu stalne postavke u parkovima, na trgovima i javnim površinama. Sve skulpture će imati QE kod, pomoću koga će posjetioci moći spoznati mnogo informacija o djelu, autoru i njegovom umjetničkom radu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.