LIČNOST DANA

Bojan Vujinović: Nova dimenzija umjetnosti

Parkovi u Bosanskoj Gradišci, skulpture, historijski filmovi, to su njegove zasluge

Vujinović: Oplemenio grad. Agencije

Piše: B. G.

5.11.2020

Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja u Bosanskoj Gradišci, visoko je podigao ljestvicu u svim oblastima rada te ustanove. Ove godine, obilježavajući pola stoljeća rada muzeja, bio je producent nekoliko dokumentarnih filmova, pokrenuo je međunarodni simpozij u kamenu posvećen svjetski priznatom umjetniku Borislavu Nježiću, dječije igraonice na otvorenom, štampanje bukvara s historijskim pojmovima iz zavičaja, niz tematskih izložbi…

Ovaj 36-godišnjak oplemenio je i javne površine u gradu na Savi. Pokrenuo je izgradnju nekoliko trgova te zanimljivih parkova s fontanama, umjetničkim skulpturama i mozaicima.

A njegovom zaslugom Bosanska Gradiška će uskoro postati jedinstven grad u regionu koji će biti prepoznatljiv po grandioznim skulpturama u kamenu i mozaicima koje su izradili priznati svjetski umjetnici.

Vujinović je veoma aktivan i na naučnom polju. Stočanin po rođenju, odlično se snašao u širokoj bosanskogradiškoj ravnici i Potkozarju, a uskoro će postati i doktor iz oblasti muzeologije i heritologije. Diplomirani je arheolog, a magistrirao je podvodnu arheologiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.