LIČNOST DANA

Milena Erceg: Žena, majka, umjetnica

Prva žena u historiji bh. fotografije koja je dobila počasno zvanje umjetnika FIAP-a

Erceg: Brojne izložbe. Avaz

Piše: Al. B.

7.12.2020

Uspjeh svjetskih razmjera, kada se postigne u bosanskohercegovačkim uvjetima, itekako izgleda veći, a kada ga postigne žena, majka, domaćica i radnica na porodičnoj farmi, još je važniji i svima draži.

Upravo takva priča dolazi nam iz Bosanske Gradiške, koja može biti ponosna na činjenicu da je stanovnica ove općine Milena Erceg prva žena u historiji bh. fotografije koja je dobila počasno zvanje umjetnika Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (FIAP).

Priznanje koje svjedoči o kvalitetu Milenine fotografije, čiji su motivi najčešće obični ljudi, savski pejzaži, arhitektura ili motivi u osvit zore i u magli, samo je nastavak niza započetog najvrednijim nagradama za fotografiju, koje je ova umjetnica dobila iz brojnih evropskih zemalja, Ukrajine, Indije, pa čak i prekookeanskih država.

- Draž svemu daje činjenica da sam, pored toga, i majka, domaćica i da radno vrijeme odradim na porodičnoj farmi, koja je naša egzistencija - kazala je Erceg.

Milena Erceg članica je Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, Univerzitetskog foto kino kluba Banja Luka i drugih asocijacija, a do sada je učestvovala na brojnim kolektivnim i vlastitim izložbama fotografija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.