HUMANOST

Organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi: Humanisti kojima se Trebinje ponosi već 55 godina

Do sada se nije desilo da je neki pacijent kod nas izgubio život zbog nedostatka krvi, kaže Šarenac

Piše: P. Mu.

17.6.2021

Trebinje: Primjer drugim sredinama. P. MUCOVIĆ

U trebinjskoj Službi za transfuzijsku medicinu organizirana je akcija darivanja krvi, a humaniste iz ovog grada, zajedno s gostima iz Srbije i Crne Gore, primio je i gradonačelnik Mirko Ćurić.

Trebinje ima brojnu porodicu humanista kojom se treba ponositi, poručio je Ćurić, čestitajući dobrovoljnim davaocima krvi njihov dan.

- Sigurno je Trebinje u tom smislu primjer mnogim sredinama u regionu. Nadam se da će ubuduće biti što manje potrebe za kapima koje znače život, ali ako je bude, kao odgovorni ljudi moramo biti na visini zadatka i nastaviti na putu na kojem je Trebinje već 55 godina - rekao je Ćurić.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje, dr. Dragan Šarenac istakao je da je i u godini pandemije, uprkos manjem broju prikupljenih jedinica, svaki pacijent u bolnici dobio potrebnu krv. Tako je još od 7. marta 1966. godine, kada je u Trebinju uzeta prva doza.

- Za ovih 55 godina nikada se nije desilo da je neki pacijent kod nas izgubio život zbog nedostatka krvi - istakao je Šarenac.

Jedan od doajena dobrovoljnog darivanja krvi je Brano Špuran, koji je najdragocjeniju tečnost darovao čak 101 put.

Lični rekordi pojedinaca, kaže on, nisu toliko važni koliko svijest cijele zajednice da krvi u svakom trenutku mora biti dovoljno za one kojima je potrebna.

- Više volim da imamo dvadeset davalaca sa po pet davanja krvi, nego jednog sa stotinu. Kada bi svaki mladi čovjek darivao krv samo pet puta u životu, krvi ne bi nedostajalo nigdje - naveo je Špuran.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.