BIJELJINA

Pčelarima nikada lošija godina

Izdale su nas skoro sve pčelinje paše, naglašava Andrić

Piše: Lj. Lj.

10.8.2021

Svoje proizvode izložili pčelari iz Semberije i podmajevičkog kraja. LJ. LJUBOJEVIĆ

U Bijeljini je održana tradicionalna izložba meda i pčelinjih proizvoda na kojoj su svoje proizvode izložili pčelari iz Semberije i podmajevičkog kraja, s područja Posavine, Zvornika i Ozrena.

Nebojša Andrić već godinama u Bijeljini izlaže med proizveden na području Ozrena, iz specifično čistog područja sa šumskim crnogoričnim medom i medom od vrijeska. Pčelarstvom se bavi četrdesetak godina. Proizvodi i preparate na bazi meda za prostatu, za jačanje imuniteta, protiv prehlada, ali i imuno - med za pluća i jetru.



Devetnaest medalja

- U kontinuitetu, iz godine u godinu, sve su slabiji prinosi meda. Ovo je bila jedna od najlošijih godina za pčelare. Izdale su nas skoro sve pčelinje paše. Sredinom aprila nastupili su hladni dani i od tada nije bilo značajnijeg unosa meda u košnice. Ni za pčele nije bilo dovoljno hrane. Pčelarim sa 300 košnica, bavim se proizvodnjom pčelinjih matica, proizvodim pčelinju mliječ, polen, propolis. Ove godine med je izdao. Izvadio sam četiri kilograma livadskog meda po košnici i to je bilo to – ističe Andrić.

Ilija Lazić (75) i njegova supruga Vasilija već 15 godina bave se pčelarenjem. Nakon što je pčelinji roj došao u dvorište, Ilija se prihvatio pčelarenja i do sada je osvojio 19 medalja na sajmovima pčelara.

Andrić: Nije bilo dovoljno hrane. LJ. LJUBOJEVIĆ

Med od heljde

- Imam oko 77 pčelinjih društava. Proizvodim med od bagrema, lipe, livadski med i med od heljde. Heljda puno ne medi, ali med od heljde je zdrav i ima specifičan blag okus - naglašava Lazić.

Lučić: Brojni preparati. LJ. LJUBOJEVIĆ

Sakupljaju pčelinji otrov

Miloš Lučić iz Bosanskog Šamca pčelarstvom se bavi od 1968. godine. On i njegovi sinovi proizvode brojne preparate od meda i pčelinjih proizvoda, a sakupljaju i pčelinji otrov. Kaže da je pčelarska sezona iz godine u godinu lošija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.