TREBINJE

Upravljanje vodnim resursima: Veće štete nanose suše nego poplave

Navodnjavanje je jedna od najznačajnijih mjera, ističe Lazić

Piše: P. Mu.

2.9.2021

S ljetne škole za studente: Višedecenijske klimatske promjene. P. MUCOVIĆ

U Trebinju se, u okviru projekta „Smartvoter“, do 3. septembra održava ljetna škola za studente pod nazivom „Organizovani pristup u upravljanju vodnim resursima“.

Prema riječima Svetlane Lazić, više stručne saradnice za zaštitu poljoprivrednog zemljišta, na našim prostorima veći problem predstavljaju suše nego poplave.

- S obzirom na višedecenijske klimatske promjene, koje su naročito prisutne posljednjih desetak godina, mi smo njihovim praćenjem utvrdili da je suša tihi ubica, koji sve više napada poljoprivredno zemljište. Vlada RS je navodnjavanje prepoznala kao jednu od najznačajnijih mjera borbe protiv suša i uložila ogromna sredstva u brojne projekte, a do sada smo obuhvatili površinu od oko 4.500 hektara i nastavljamo s projektima širenja navodnjavanja. Ovo pitanje je zakonski dosta dobro riješeno i mi sada samo ispravljamo određene nejasnoće - pojasnila je Lazić.

Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Trebinja, naveo je da je Trebinje region sa specifičnom površinskom i podzemnom cirkulacijom voda, submediteranskom klimom, koju karakterizira sezonski raspored padavina i u takvim prirodnim okolnostima izuzetno je teško organizirati kvalitetno upravljanje vodom.

- Tu su izgrađeni hidrotehnički kapaciteti, koji već decenijama uspješno služe društvu. Trebinje sa svojim prirodnim kapacitetima i izgrađenim hidrotehničkim objektima predstavlja, u pravom smislu, riječi laboratorij na otvorenom i vjerujem da će svi studenti koji su uključeni u ovaj projekt imati priliku da mnogo toga nauče - rekao je Banjak.

Mihajlo Marković, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, naveo je da je ovo prva ovakva ljetna škola, a još dvije će biti organizirane u Sarajevu i Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.