SARAJEVO

Nedostatak parking-prostora na Čengić-Vili: Zbog automobila ne mogu izaći iz zgrade

Vozači vozilima blokiraju jedni druge

Piše: N. HADŽIŠEHIĆ

15.10.2017

Zagrađeni ulazi u zgrade i nedovoljan broj parking-mjesta problemi su s kojima se svakodnevno susreću stanari ulice Džemala Bijedića na Čengić-Vili. Nerijetko su doslovno zabarikadirani automobilima i moraju se provlačiti da izađu iz zgrade, a najveći problem je za invalide. 

Rade u blizini 

Kako su nam kazali neki od stanara, zbog prevelikog broja vozila, ali i brzine kojom ponekad jure, ne smiju pustiti djecu samu ni do škole, koja je u blizini, a ni da se igraju ispred zgrade.

Vedadu Škaljiću, koji ima ugostiteljski objekt u zgradi, parkiranje nesavjesnih vozača predstavlja, također, veliki problem.

- Zgrada je napravljena tako da su svi ulazi doslovno na saobraćajnici, a dio oko zgrade smatra se dvorištem. Većina stanara ima garažu u zgradi, ali se okolo parkiraju oni koji rade u blizini. Ovakav promet ugrožava sigurnost gostiju - rekao je Škaljić.

Pravi izazov

S njim se slaže i Stipe Jažić, koji smatra da je pronaći parking-mjesto u ovoj ulici pravi izazov. 

- Bio sam spreman da platim parking-mjesto, samo da znam da neću svaki dan muku mučiti kružeći oko zgrade. No, kada sam se raspitao, dobio sam odgovor da to nije moguće - kaže Jažić.

Stanari postavili znak

 MUP izdao prekršajne naloge

Kako su kazali iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, službenici Policijske uprave Novo Sarajevo izdavali su u proteklom periodu prekršajne naloge, ali nije bilo potrebe za intervencijom "pauka". Ističu da je i ovdje, kao i u cijelom gradu, to problem, pogotovo u velikim zgradama, gdje ima mnogo stanara, koji nerijetko jedni druge blokiraju. Dodaju da su spremni da rješavaju problem nepropisnog parkiranja u ovoj ulici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.