SARAJEVO

KJKP "Rad" spreman za zimsku sezonu

Fena

11.11.2017

KJKP "Rad" Sarajevo je spremno za novu zimsku sezonu i Zimska služba tog preduzeća počinje zvanično sa radom od 15. novembra do 15. marta 2018. godine.

- U zavisnosti od potreba, rad Zimske službe može početi prije zvaničnog termina i produžiti svoj rad, ali u  slučajevima ranijeg početka i produženja rada službe, o izlasku na teren s mehanizacijom odlučuje investitor - kazao je portparol KJKP "Rad" Mirza Ramić za Fenu.

Naglasio je da Zimska služba preduzeća "Rad" dočekuje zimsku sezonu s postojećom tehničkom opremom, gdje trenutno vrši provjeru i testiranje pokretnih dijelova kako bi bili spremni u punom kapacitetu.

- U zimskom periodu se angažiraju ljudi prema potrebama i stanju na terenu. Svaki radnik angažiran na ručnom čišćenju zadužuje po lopatu i svaka ekipa zadužuje kolica - kazao je Ramić.

KJKP "Rad" izvršio je nabavku potrebnog posipnog materijala, 2.000 tona industrijske soli koja je dopremljena, a još 1.000 tona industrijske soli će biti dopremljeno do 15. novembra. Nabavljeno je i 520 m3 frakcije koja se miješa s industrijskom soli. Kalcij-hlorida (CaCl2). koji se koristi za mokri postupak. je nabavljeno 100 tona i dopremljen je, a još dodatnih 100 tona kalcij-hlorida će biti dopremljeno do 15. novembra, dok će se dodatne količine frakcije nabavljati po potrebi.

- Kada je riječ o frakciji, imamo potpisan ugovor s dobavljačem da u roku od 48 sati može isporučiti dodatne količine frakcije ukoliko za to se javi potreba. Ostatak količina koje se odnose na industrijsku so i CaCl2, dodatne količine od 1.000 tona industrijske soli i 100 tona CaCl2 će biti isporučeno do 15. novembra - dodao je Ramić.

Kao i svake godine po završetku zimske sezone i sumiranja rezultata, vrši se planiranje i organizacija poslova za narednu zimsku sezonu uz nabavku i dopremanje dovoljnih količina posipnog materijala. Postrojenje koje pravi smjesu za mokri postupak je spremno i može napraviti smjesu koja vrši otapanje snijega i sprečava nastanak poledice.

KJKP "Rad" ima potpisane okvirne sporazume s Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo za održavanje saobraćajnica od kantonalnog značaja u Općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, ali se svake godine prave posebni ugovori.

KJKP "Rad" također ima potpisane okvirne sporazume s Općinama Centar i Novo Sarajevo, ali se svake zimske sezone prave ugovori za zimsko održavanje, a dok se u Općinama Stari Grad i Novi Grad svake godine raspisuju tenderi za zimsko održavanje, koje se provodi do početka zimske sezone 15. novembra tekuće godine, navode iz preduzeća "Rad".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.