NAŠA TEMA

Zašto komunalci grad ne drže čistim i mimo SFF-a

Grad mora biti čist i uredan tokom cijele godine ( M. Kadrić)

D. BAŠIĆ – F. MUSTAFIĆ

21.7.2018

Od 10. do 17. avgusta u našem gradu održavat će se 24. Sarajevo Film Festival (SFF). Kao i svake godine, nadležni u ovom periodu počinju da ušminkavaju grad, a komunalne ekipe rade i po 24 sata dnevno samo da bi se u svijet poslala slika kako je Sarajevo čist grad, bez zatrpanih kontejnera i razbacanog smeća, bez pasa lutalica, s uređenim zelenim površinama i čistim ulicama. Nažalost, samo desetak dana.  

Tek prije nekoliko dana počelo košenje trave i uređivanje korita Miljacke

Manje prosjaka

Ne bi tu, naime, postojao nikakav problem da su nadležni ažurni tokom čitave godine, a ne samo tokom desetak dana ove manifestacije. Građani se zbog toga s razlogom pitaju zašto komunalci i drugi nadležni ne drže grad čistim i mimo SFF-a, a za vrijeme Festivala dokazuju da se može.

Naša ekipa obišla je jučer uži dio grada i mjesta gdje se održavaju različiti programi posvećeni SFF-u, a na terenu smo zatekli brojne komunalne ekipe kako rade. Prošetali smo Ferhadijom i ulicom Maršala Tita, gdje smo zatekli tek ponekog prosjaka ili uličnog prodavača.

Da je filmska smotra blizu, pokazuje i činjenica da je ove godine, konačno, prvi put počela košnja visoke trave, šiblja i korova na obalama Miljacke. Tako se pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Vratnik” već tri dana bore s obraslim koritom Miljacke, koja se smatra simbolom grada.

Ovih dana se očekuje i da Gradska uprava i kantonalne vlasti tradicionalno održe sastanak sa predstavnicima komunalnih preduzeća, policijom i inspekcijom kako bi se maksimalno angažirali u čišćenju i uređivanju grada tako da gostima ništa ne nedostaje i da nemaju nikakvih zamjerki.

Psi lutalice

Duž ugostiteljskih objekata u strogom centru grada ulice se navečer redovno peru. Primjetno je i pojačano dekorisanje grada pa se cvijeće sadi na svakom koraku, a za vrijeme SFF-a zaboravimo i na pse lutalice.

Reakcija starogradskih vijećnika

Na području općine Stari Grad za vrijeme SFF-a organizira se najveći broj događaja, gdje bude i najviše turista. Zbog toga je čak i na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća (OV) zatraženo da se povede više računa o čistoći starogradskih ulica, trgova i parkova. Jasno su iskazali stav da nisu zadovoljni trenutnom situacijom te da se svi moraju više angažirati.

Ovakva slika rijeke i obala treba biti svih 12 mjeseci u godini

Riječ građana

Hamdo Velić:

- Slažem se da treba da se sredi, ali o tome treba da se vodi računa tokom čitave godine. Mi mjesecima molimo da se neke stvari urede, a niko nas ne sluša. Tokom Festivala bit će čisto, a mi se moramo potruditi onda da tako i sačuvamo.


Medina Kurtović:  

- Naš mentalitet je takav da uvijek malo sređujemo kad nam dolaze gosti. Da budem iskrena, drago mi je što sve ovo uređuju, ali treba tokom čitave godine. Primijetila sam da ušminkavaju grad i redovno odvoze smeće. To bi trebali nastaviti i nakon SFF-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.