SARAJEVO

Veliko priznanje Školi fudbala „Respekt": Prvi u BiH dobili nagradu „Children Award UEFA“

Pozvani od jedne organizacije u okviru UEFA-e da 20. oktobra rade pilot-projekt za Evropu „Fudbal 3“

S.OBRADOVIĆ

8.10.2018

Škola fudbala „Respekt“ dobitnik je „Children Award UEFA“, najprestižnije nagrade krovne organizacije fudbala u Evropi, UEFA fondacije za djecu. 

Naime, na prijedlog Fudbalskog saveza BiH, Upravni odbor Fondacije za djecu UEFA-e, na čelu s predsjednikom Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksandrom Čeferinom, odlučio je da ŠF „Respekt“ bude jedan od dobitnika ovog priznanja. A, kako nam je kazao osnivač i direktor Emir Hujdur, veoma su ponosni i počastvovani, naročito što ovu nagradu još niko nije dobio u Bosni i Hercegovini.

- Nakon što je UEFA pregledala svu dokumentaciju o nama, odlučili su da trebamo biti nagrađeni, s obzirom da ovo što mi radimo ne radi niko u svijetu. Bilo im je posebno interesantno što radimo na integraciji i inkluziji sve djece u društvo. Ovo je ogromno priznanje, ne samo za nas, nego za FS BiH, ali i samu državu! – rekao je Hujdur.

Zahvaljujući ovome, „Respekt“ je pozvan od jedne od organizacija u okviru UEFA-e da 20. oktobra radi pilot-projekat za Evropu pod nazivom „Fudbal 3“. Riječ je o projektu koji promovira vrednovanje bitnih stvari u fudbalu, ali i životu, kao što su fer-plej, socijalizacija, druženje i tolerancija, gdje je rezultat u drugom planu.

- Ovo sve nam je veliki vjetar u leđa, jer smo priznati od institucije kao što je UEFA. Također, bitno je spomenuti i podršku FS BiH, koji su prepoznali naš rad – istaknuo je Hujdur.

Prije petnaestak dana „Respekt“ je dobio još jednu međunarodnu nagradu i to UNICEF-a „Šampion inkluzije“. Riječ je o nagradi za one koji su u svojoj zajednici dali doprinos razvoju djece s poteškoćama. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.