ATRAKCIJE

Hoće li kasarna “Jajce” konačno biti uređena?

Sa svojim položajem predstavlja jedno od najljepših mjesta za posjetioce grada i turiste

Lijevi dio kasarne

L. BEĆIROVIĆ

28.1.2019

Ekipa „Avaza“ posjetila je čuvenu kasarnu “Jajce”, nacionalni spomenik BiH. Vlada Federacije BiH, uz saglasnost Ministarstva odbrane, u aprilu prošle godine prihvatila je inicijativu gradonačelnika Abdulaha Skake da se kasarna dodijeli glavnom gradu na korištenje. 

Spriječiti propadanje

Iz Gradske uprave kazali su nam da je Grad pokrenuo niz aktivnosti da spriječe daljnje urušavanje, a postavljeno je i osvjetljenje koje će omogućiti da ovaj objekt upotpuni panoramu starog dijela grada noću.

Grad će izraditi prijedlog modela kojim će se na najbolji način sačuvati vrijednost ovog objekta.

- Vanjska iluminacija samo je dio aktivnosti. Smatramo da ovaj nacionalni spomenik, osim kulturnog i historijskog značaja, ima I ogroman turistički potencijal. Ovaj monumentalni objekt bit će posebno osvijetljen ususret EYOF-u – saopćeno je iz Gradske uprave.

Ogroman potencijal

Vlasnik turističke agencije „Insider“ Adnan Vlajčić za „Avaz“ je rekao da je kasarna “Jajce” već sada atraktivno odredište za koje se strani turisti uveliko zanimaju. Ali, budu razočarani kada čuju da se objektu ne može prići.

- Šteta je što kasarna već godinama propada. Kasarna “Jajce” ima najljepšu poziciju iznad grada i bila bi divan muzej – rekao nam je Vlajčić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.