PROBLEMI

Kosi lift na Ciglanama još nije u funkciji

Pitam se zašto građani uvijek moraju ispaštati – rekla je Bičakčić

Kosi lift na Ciglanama. E. Parlić

Piše: A. T. - E. P.

12.2.2019

Iako je gradnja novog kosog lifta u sarajevskom naselju Ciglane završena u predviđenom roku, ovaj vertikalni transport i dalje nije u funkciji.

Nakon što je Avaz.ba pisao o ovom problemu i činjenici da je izgrađen, a da nije u funkciji, iz Općine Centar kazali su da je razlog što nema pravnog lica koje će upravljati kosim liftom.

- Žao mi je što nismo iskoristili priliku da to riješimo prije Nove godine, jer je Općinsko vijeće procijenilo da Općina ne treba imati firmu koja bi, zapravo, dobila status upravljača nad liftom. Što se tiče kosog lifta, on je visokosofisticirano, moderno rješenje, urađeno prema visokim standardima, u skladu s neophodnim dozvolama i čeka svog upravitelja – rekao je načelnik Nedžad Ajnadžić.

Jedna od opcija, prema njegovim riječima, jeste da se traži pravno lice iz nadležnosti Grada ili Ministarstva saobraćaja KS koje bi preuzelo upravljanje liftom.

U razgovoru s ekipom portala Avaz.ba Franjo Marijanović, koji živi na Ciglanama, kazao nam je da je ogorčen na nadležne. 

- Prošlu godinu su gradili lift i, konačno, kad su završili, sad ne znaju ko će njime upravljati. Mislim da će ova godina proći u dogovorima ko će dobiti nadležnost – rekao je Marijanović.  


Franjo Marijanović

Među ogorčenim sugrađanima je i Nafiza Zahirović, koja svakodnevno koristi stepenice pored kosog lifta da bi došla na posao.

- Građani su na čekanju zbog onih koji se ne mogu dogovoriti u čijoj će nadležnosti biti lift. Stepenice su u lošem stanju, pogotovo u ovim zimskim danima, kada je građanima otežano i ugroženo kretanje – rekla je Zahirović. 

Nafiza Zahirović

Nalda Bičakčić, koja živi u Beču, kazala nam je da često dolazi u Sarajevo, jer joj na Ciglanama živi baka.

- Posljednji put sam bila prije dva mjeseca. Tada su se radovi na kosom liftu privodili kraju. Sad je konačno sve završeno, ali lift nije u funkciji i ništa mi nije jasno. Moja baka ima problema, kao i svi stariji, jer je prinuđena da svakodnevno koristi taksi. Pitam se zašto građani uvijek moraju ispaštati – rekla je Bičakčić.


Nalda Bičakčić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.