FESTIVAL

Treći Ilidža rock fest: ''Zabranjeno pušenje'', ''Prorocksi'' i ''The ReAktion'' iz Čilea

Trajat će dva dana, a bit će organizirane i edukativne muzičke radionice

Piše: I. Kriještorac

29.8.2019

Selver Zećirović - Avaz
The ReAktion, bend iz Čilea - Avaz
Prvi Ilidža rock fest - Avaz
Drugi Ilidža rock fest - Avaz
Prvi Ilidža rock fest - Avaz
+10

Sada je već tradicija, iako na prvu zvuči malo nevjerovatno - rock festival na Ilidži. No, bolji poznavaoci prilika znaju da su se nekada davno na Ilidži događale divne rock'n'roll priče.

Dakle, ilidžanski treći Rock festival bit će održan 20. i 21. septembra u Kulturno-sportskom centru Ilidža.

I ove godine, kao što je to bilo i prethodnih goste će, pored dobro poznatih, zabavljati i neka nova imena bh. rock scene.

- Ove godine je malo drugačija situacija. Osim večernjeg programa, ovaj put organizirali smo i dnevne aktivnosti. U planu su besplatne edukativne rock radionice - čas bubnjeva i čas gitare. Dobrodošli su svi oni koji žele nešto naučiti, razmijeniti iskustva ili se jednostavno družiti sa jednim od najboljih bubnjara u BiH Amarom Češljarom i gitaristom Zabranjenog Pušenja Tonijem Lovićem - kazao je za "Avaz" osnivač i organizator Festivala Selver Zećirović.

Kako ističe, na radionicama će biti i članovi sarajevksih bendova pa će omladinci koji se žele baviti muzikom ili  osnovati vlastiti bend moći razmijeniti iskustva i sa njima.

- Tu će biti i momci iz sastava Helem Nejse koji će iskoristiti priliku da najave svoj veliki solistički koncert u Sarajevu, a ujedno će i počastiti publiku sa dvije - tri pjesme - ističe on.

Tokom dana publiku će zabavljati i momci iz sarajevskog benda Pank Flojd, koji su nastupili i na prošlogodišnjem Festivalu. Dnevne radionice bit će održane od 12 do 18 sati.


Bendovi

Prvi dan, odnosno, noć Festivala predviđen je za sarajevske rock bendove, pa je s tim u vezi i nazvan "Sarajevo Rock Night”, a publici će se predstaviti bendovi Srce, Individua, Foxy head, Radarska kontrola, Anchy & Moondogs, a na kraju će nastupiti i ProRocksi. 

Drugi dan festivala, nastupit će bendovi NoLimitnow iz Sanskog mosta, Paranoid iz Rudog, The ReAktion iz Santiaga - Čile, a festival će zatvoriti kultni sarajevski bend Zabranjeno Pušenje.


Momci iz Čilea

- Momci iz Čilea, odnosno, Santijaga u Sarajevu su na nekom svjetskom proputovanju, kontaktirali su me i pitali mogu li nastupiti - rekao sam - što da ne - priča Zećirović. 

Inače, tročlani čileanski rock sastav iza sebe ima 3 albuma, a u pripremi je i četvrti.


(Ne)bitna Ilidža

Ono što je zanimljivo je da je prethodne dvije godine Festival održan prvog dana Sarajevo Film Festivala, međutim ove godine to nije slučaj. 

- Dokazali smo da se može nešto organizirati i na Ilidži za vrijeme trajanja SFF-a, da nismo toliko nebitni pa smo s tim u vezi i pomjerili datum održavanja - ističe, kroz smijeh, Zećirović.

Kada je riječ o finansijskoj situaciji pri samoj organizaciji Festivala, ove godine je, ističe organizator, situacija puno bolja. 

- Ove godine su nas svi malo više "pogledali", prije svega Općina Ilidža, ali i Turistička zajednica KS, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, AMUS, te nekoliko privatnih firmi tako da ovaj put nećemo morati iznijeti sve na svojim plećima i iz svog džepa - kaže Zećirović.


Ideja o Rock festivalu

Sama ideja o Ilidža Rock Fest-u potekla je iz YU caffe-a u kojem se redovno odžavaju svirke i gdje je nastupilo stotine bendova kako iz BiH tako i iz regiona.

Iako je festival ozbiljan projekat i kao takav dosta zahtjevniji od organizacije svirki u caffe-u, Selver i ekipa ipak su se upustili u avanturu.

- Dvije godine zaredom smo Ilidža Rock Fest održali na Ljetnoj pozornici koja, nažalost, već godinama propada. Ako se izuzme Ilidžanski festival taj prostor je zanemaren i koristi se još samo par dana u godini. Uz veliku pomoć prijatelja iz raznih branši, a ponajviše muzičara uspješno je organzovan prvi, a onda i drugi Ilidža Rock Fest - ističe Zećirović.

Na ilidžanskom Rock festu do sada su nastupili brojni afirmirani, i oni koji to nisu, bendovi iz cijele BiH. Među njima su SPUK, Mustang, ProRocks, Lokomotiva i Lijepi brener, zatim Muris Varajić i Gordan Dizdarević Grk, ali i Dum Dum, Domino efekt, Pank Flojd te Konvoj i Nervozni Poštar, koji svoje početke upravo veže za Ilidžu.


Ulaznice

Ulaz na ovogodišnji - dvodnevni Ilidža Rock fest za oba dana je 7 KM, a na dan održavanja 10 maraka. Karte se mogu kupiti u YU Caffe-u i na platou Skenderija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.