SARAJEVO

Kome smetaju dječija igrališta: Samo što su obnovljene, ponovo uništene klackalice i ljuljačke

Komunalni redari sačinili su zapisnik, fotografirali oštećenja i obavijestili nadležno ministarstvo

Uništen dječiji mobilijar. Avaz

Piše: A. Č. / Avaz.ba

6.10.2019

Djeci i mladima sarajevskog naselja Breka, konkretno u ulici Hamze Orlovića, ponovo je uništen prostor za igru i rekreaciju, odnosno nedavno obnovljeno igralište opet se našlo na meti vandala. 

U ovom naselju komunalni redari preduzeća "Park" ponovo su zabilježili oštećenja, i to na čak tri sprave na igralištu. Pokidan je lanac koji drži sjedište ljuljačke, drvena greda na klackalicama su polomljena, a mreža za penjanje u jednom dijelu je odvojena od nosive grede. 

- Komunalni redari "Parka", koji i vrše nadzor i pregled stanja sprava i mobilijara na 287 dječijih igrališta, o svemu su sačinili zapisnik, fotografirali oštećenja i obavijestili nadležno ministarstvo. Međutim, poražavajuća je činjenica da je ovo igralište obnovljeno već jednom ove godine, i to prije nekoliko mjeseci, u okviru realizacije malih projekata koje preduzeće ima s Općinom Centar - saopćeno je iz "Parka".

Obnovu sprava polovinom ove godine finansirala je Općina Centar, kao i njegovu gradnju prije nekoliko godina. Novim primjerom ponašanja i vandalskog odnosa prema dječijim igralištima i zelenim površinama ponovo se pokazuje odnos pojedinaca prema javnom dobru.

Značajan je i podatak da sva oštećenja na ovom, ali i drugim igralištima nisu nastala zbog dječije igre i rekreacije, nego upravo odnosom uglavnom odraslih pojedinaca koji fizičkom silom uništavaju, ruše, lome, otuđuju sprave ili njihove dijelove. 

Ovakvim odnosom ugrožena je prije svega sigurnost djece, jer se često dešavaju i situacije da pojedinci uklone informativne naljepnice o neispravnosti sprave koje ostavljaju komunalni redar "Parka" kada uoče oštećenje.

Uništen dječiji mobilijar. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.