SARAJEVO

Stanica Bistrik se vraća u posjed građana

Jedina željeznička stanica iz perioda Austro-Ugarske postat će mjesto susreta kulturnih društvenih događaja

Bistrička stanica: Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Avaz.ba

Piše: A. P. / Avaz.ba

18.10.2019

Grad Sarajevo je završio rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i ušao u posjed stare Bistričke stanice, te stvorio pretpostavke za početak obnove ovog devastiranog objekta, koji će ponovo biti simbol Grada Sarajeva. 

Stara željeznička stanica u sarajevskom naselju Bistrik je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Grad Sarajevo je, uz podršku Gradskog vijeća otkupio kompletan objekat od etažnih vlasnika. 

- Prvo želim da kažem da mi je jako drago da danas prisustvujemo jednom svečanom činu, a to je da jedan javni objekat, jedan spomenik kakav je bistrička stanica, vraćamo u javnu upotrebu i da ga vraćamo građanima Sarajeva, što je jako važno. Sedam porodica koje su živjele ovdje, a vidjeli smo u kakvim uvjetima, dobilo je smještaj koji je dostojan čovjeka u 21. vijeku - rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka

Abdulah Skaka: Porodice koje su živjele u urušenom objektu dobit će novi smještaj. Avaz.ba

Za sedam porodica koje su godinama živjele u nehumanim uvjetima u ruševnom objektu trajno je riješeno stambeno pitanje.

- Za mene ovo znači puno, previše. Hvala gradonačelniku i svima koji su učestvovali u ovome. Da nije bilo gradonačelnika, ne bi nikad odavde izašli - rekla je Fatima Pribišić, koja je stanovala u ovom objektu.

Edin Karavdić također je u neljudskim uvjetima stanovao u objektu stare Bistričke stanice.

- Prije svega, za mene znači puno to što ova zgrada neće biti urušena, jer ona je u katastrofalnom stanju. Drago mi je, pošto sam dijete ovog grada, što će ova zgrada dobiti svoj pravi izgled. Gradonačelniku veliko hvala što će ovaj grad dobiti ono što zaslužuje, ovu zgradu onakvu kakva treba da bude- rekao je.

Jedina željeznička stanica iz perioda Austro-Ugarske, sada oronuli, a nekada reprezentativni objekt velike historijske vrijednosti, postat će mjesto susreta kulturnih društvenih događaja, značajnih za grad Sarajevo.

- Ono što je važno reći je da će Grad Sarajevo u budžetu za 2020. godinu planirati sredstva za obnovu ovog spomenika, za davanje konačne namjene njemu, odnosno da u njemu u budućnosti bude smješten jedan muzej koji će govoriti o dugoj željezničkoj tradiciji Bosne i Hercegovine, grada Sarajeva. Također, niz ostalih sadržaja i projekata će biti dio ovog objekta - rekao je Abdulah Skaka.

Sredstva za ovaj projekt osigurana su iz profita javnog preduzeća Sarajevo, odnosno Trebevićke žičare.

- Ovaj projekat je važan, iz razloga sto ga realiziramo iz dobiti "JP Sarajevo", kojeg smo ostvarili u 2018 godini, iz rekordne posjećenosti trebevićkoj žičari, iz dobiti koja je rekordna. Čestitam upravi "JP Sarajevo", pravobranilaštvu Grada Sarajeva, koje je vodilo ovaj složeni pravni postupak i naravno veliko hvala Gradskom vijeću, bez čije inicijative i ideje se ovo ne bi realiziralo - rekao je Skaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.