SARAJEVO

Mališani sa poteškoćama u razvoju snimili CD: Promocija 16. decembra u Pozorištu mladih

Projekt Udruženja "Colibri", Edukativnog centra ENKIDOU i "Princess krofni" te Ministarstva kulture i sporta KS

A. Č. / Avaz.ba

21.11.2019

S današnjeg pressa. Vlada KS

Promocija CD-a sa osam dječijih pjesama, koje izvode mališani sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja "Colibri" i poznati dječiji hor "Princess krofne", održat će se 16. decembra u Pozorištu mladih. 

Ovo je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije , organiziranoj ovim povodom.

Riječ je o prvom inkluzivnom CD-u u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine, koji je realiziran u okviru projekta "Sve naše ljubavi". Zajednički su ga pokrenuli Udruženje "Colibri", Edukativni centar ENKIDOU i "Princess krofne" te Ministarstvo kulture i sporta KS, koje je i pokrovitelj, a sve radi promocije dječijih prava i inkluzije. 

Poručeno je kako je projekt realiziran zahvaljujući senzibilnosti i razumijevanju ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića.

- Smatram da inkluzija nije nešto o čemu treba samo pričati nego da svi moramo istinski raditi na njenom provođenju. Imao sam čast da prisustvujem snimanju CD-a, gdje sam se uvjerio koliko se dječica vole i lijepo druže, a to je, zaista, divno - istaknuo je ministar Kurić.

Najavio je da će Ministarstvo nastaviti podržavati ovakve projekte, jer već četiri godine rade na tome i prvi su pokrenuli motor za istinsku inkluziju. 

Prema riječima ministra Kurića, i drugi već preuzimaju ideje od njih, jer inkluzija nije potrebna samo atipičnim osoba nego društvu u cjelini.

- Ovaj projekt je prekrasan, jer je inkluzija filozofija i životno opredjeljenje, a ne nešto što treba biti sporadično. Posebno me raduje što su ministar Kurić i Vlada Kantona Sarajevo upravo to prepoznali - naglasila je predsjednica Udruženja "Colibri" Aida Hrnjić.

Dodala je kako je inkluzija nešto o čemu se stalno priča, ali to obično ostane na nekom papiru. No, ministar je tokom snimanja sklopio divna prijateljstva i, kako je navela, treba osjetiti i doživjeti kako ti mališani uče tekstove, a posebno kako se oni ophode jedni prema drugima.

Oni nas educiraju kakvo društvo treba biti i kakvom društvu trebamo težiti - potcrtala je Hrnjić. 

Osnivač hora "Princess krofne" Zlatan Bostandžić rekao je da je dva i po mjeseca radio sa mališanima te je zaključio kako je muzika zaista univerzalan jezik.

Bosna i Hercegovina ima mnogo dobrih autora koji se bave muzikom i voljeli bismo da ovaj CD bude sastavni dio udžbenika Muzičke kulture. Nema boljih kritičara od djece, a nama u našoj državi ne treba niko pokazivati kako se pjeva, mi oduvijek sviramo i pjevamo punim plućima - zaključio je Bostandžić. 

Kako je potcrtala Aida Feraget, PR ovog projekta, djeca su divna, kreativna i neiskvarena, a odraslima samo treba pokazati šta djeca sve mogu ukoliko im se pruži prilika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.