PROTESTI

Kreću masovni štrajkovi u Sarajevu!

Forto i Vlada nas diskriminiraju u odnosu na doktore, pokrenuli sudski spor protiv Vlade KS zbog diskriminacije, rekao Selimić

S protesta ljekara prije nekoliko dana. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

26.12.2019

Zdravstveni, prosvjetni i radnici komunalnih preduzeća mjesecima vode borbu s Vladom Kantona Sarajevo za svoja prava. Zdravstveni radnici u štrajku su četiri mjeseca. 

Od septembra se i prosvjetari pokušavaju izboriti za više plaće, koje i zaslužuju. Tri mjeseca radnici Komunalnog preduzeća „Rad“ su pod mobingom i pritiscima. I oni prijete protestima.

Prazna priča

Sarajevska vlada, s premijerom Edinom Fortom (NS) (na papiru) i Elmedinom Konakovićem (NiP) (suštinski), nije mogla naći rješenje za zdravstvene radnike, a ispaštaju građani. Mjesecima su im zbog nesposobnosti vlasti uskraćene osnovne zdravstvene usluge.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić rekao je da ih je u februaru premijer Edin Forto pozvao i tada je bilo sve „med i mlijeko“, a potom je nastao pakao.

- Prvo su nam rekli da nema novca. Potom smo dokazali da novca ima jer je bivša ministrica Zilha Ademaj ostavila pet miliona. Za 7.500 ljudi u zdravstvu potrebno je 1,5 miliona za mjesec. Gdje bi oni dobili mir u zdravstvu. Poslije je bila druga priča, da novca neće biti zbog zakona o doprinosima. Uskoro dolazi 2020. i tih zakona još nema – rekao je Selimić.

Od Vlade Kantona samo su dobili sastanke i praznu priču. Selimić ističe sa su ih konstantno vukli za nos.

S jučerašnje pres-konferencije: Bešlić poslao snažne poruke. S. Saletović

- Odjednom, u prošli petak Forto potpiše ugovor sa Sindikatom doktora. To je diskriminacija. Pokrenut je sudski proces za diskriminaciju. Krenuli smo sa sastancima 17 sindikalnih organizacija da baza kaže šta dalje. Nas 20 nema pravo da donosi odluke u ime 3.500 radnika. U idući ponedjeljak zasjeda Glavni odbor Sindikata i tada ćemo se dogovoriti šta dalje – rekao je Selimić.

Također od septembra borbu s Vladom KS vodi i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS. Za danas u 11.15 sati najavili su štrajk upozorenja.

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić rekao je da traže povećanje osnovice za obračun plaća u 2020. godini na 330 KM. Istakao je da trenutno nemaju ni prosječnu plaću. Naglasio je da im Vlada KS nije izašli ususret jer je imala „preča posla“, odnosno bavila se kupovinom helikoptera od 40 miliona KM. Dodao je i da su im, umjesto traženih 330, nudili 316 KM.

- Hoće da lome sindikate. Neka Forto pokaže prstom gdje je povećao plaće. Prešutio je i svi su prešutjeli da su doktorima povećali plaće za tri posto. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je ljetos rekao da je osnovica od 330 KM realna. Ko je sad slagao – kaže Bešlić.

Smjene direktora

Naglasio je da je Vlada dužna napraviti sistem koji funkcionira. Od milijardu budžeta za povećanje plaća potrebno je svega 2,8 miliona KM.

S druge strane, radnici preduzeća „Rad“ skoro tri mjeseca su pod pritiskom resornog ministra Srđana Mandića (NS). Nadzorni odbor prekjučer je smijenio dva direktora. Kako je rekao, zbog svih dešavanja u protekla tri mjeseca jučer su održali sastanak.

- Za sada nećemo ići u radikalne mjere. Ukoliko nadležni ne ispune naše zahtjeve, vidjet ćemo kako ćemo reagirati – rekao je predsjednik Sindikata Muharem Fišo.

Glavni problem u „Radu“ je sistematizacija u preduzeću koja se radi po nalogu Mandića i Konakovića i to bez znanja Sindikata.

Niko neće da radi za ovu plaću

Istaknuto je također da imaju problem i s kadrovima. Ne mogu naći profesora informatike, matematike, latinskog jezika, fizike, njemačkog... 

- Pa niko neće da radi za ovu plaću. Svi odoše vani da rade za puno viša primanja – zaključio je Bešlić.

3.500 zdravstvenih radnika je u štrajku 

1.350 uposlenika ima KJKP „Rad“ 

2.590 članova Sindikata obrazovanja podržalo je štrajk upozorenja 

18 miliona maraka godišnje je potrebno za ispunjavanje uvjeta zdravstvenih radnika

2,8 miliona maraka godišnje potrebno je za povećanje osnovice obračuna plaće u obrazovanju

1.055.000.000  KM iznosi budžet Kantona Sarajevo za 2020. godinu 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.