SARAJEVO

Čelik: Sekretar i ja smo od Dine Konakovića tražili pečat, on nam je rekao: "Ne dam!"

Od ministara došli samo Ismir Jusko, Mirvad Kurić i Zineta Bogunić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.12.2019

Sjednica Skupštine KS - Avaz
Aljoša Čampara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Počela je sedma hitna sjednica Skupštine KS.

Nakon što je prekinuta šesta hitna sjednica, novi predsjedajući Skupštine KS Mirza Čelik rekao je da su podnijeli zahtjev za održavanje nove hitne sjednice jer se tiče budžeta. 

- Osamnaest zastupnika je nova većina i na osnovu toga je Smiljana Viteškić sazvala sjednicu. Današnja sjednica počela je s utvrđivanjem dnevnog reda i zakazivanjem nove sjednice i tu smo se imali priliku izjasniti. Osamnaest  zastupnika potvrdilo je mene za predsjedavajućeg Skupštine. Zaključak je ponuđen od kolege Mahira Devića da se Skupština izjasni o predsjedavajućem i dopredsejdavajućima. Obje odluke su usvojene, a usvojili smo i zaključak za hitnu sjednicu u 15 sati na kojoj će se naći budžet za 2020. godinu – rekao je Čelik.

Legitimno je da 12 zastupnika podnese zahtjev Ustavnom sudu, a Čelik je rekao da će uvažiti svaku odluku Suda.

- Mi smo legalisti i sve odluke ćemo ispoštovati – dodao je Čelik.

Ovom prilikom još jednom je pozvao premijera i ministre da prisustvuju sjednici.

Zastupnica Bibija Kerla rekla je da je prije potpisivanja dokumenta imala veliki pritisak od stanovnika KS, gdje su je proglašavali herojem i tražili da bude na strani onih koji sada ne vladaju Kantonom.

- Nije vlast i fotelja ono što me veže za BiH. Sve što radimo je po zakonu i nadam se da će premijer i ministri doći na sjednicu - rekla je ona. 

Zastupnik Zvonko Marić kazao je da nema ambiciju da tumači poslovnike.

- Na prošloj sjednici nije izglasan dnevni red. Sada je to Skupština uradila i to je legitimno. Ne može se desiti da voljom većine upravlja manjina. Postoji većina i kako postupati drugačije kada da je na scenu došla nova većina, nova promjena i ona preuzima odgovornost. Suvišno je tumačiti Poslovnik. Želim istaći da je današnja sjednica imala čudan tok, neko je uzeo pečate, neko je zaprijetio tehničkoj službi da ne radi, sve da spriječe novu vladu da radi – rekao je Marić.

Sedma hitna sjednica je počela, a trenutno joj prisustvuje 18 zastupnika.

Na dnevnom redu naći će se Prijedlog izmjena i dopuna izmjena budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu i zakon o izvršenju budžeta.

Premijer Edin Forto ne prisustvuje sjednici, od ministara došli su samo Ismir Jusko, Mirvad Kurić i Zineta Bogunić.

Na samom početku sjednice predsjedavajući Mirza Čelik rekao je da su od sada već bivšeg premijera Elmedina Konakovića tražili pečat.

- On je rekao "ne dam". Mi ćemo se u ponedjeljak izjasniti da li smo dobili prostorije predsjedavajućeg i pečat - rekao je Čelik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.