SARAJEVO

Grupa učenika Mašinske škole poslana kući zbog povišene temperature kod jedne djevojčice

Roditelji će učenicu odvesti ljekaru i obavijestiti školu o tome da li je pozitivna ili ne

Mašinska škola u Sarajevu. Arhiv

Piše: G. M.

17.10.2020

Jedna grupa učenika u Mašinskoj školi u Sarajevu poslana je kući ove sedmice nakon što je jedna učenica imala povišenu temperature.

Učenica je u četvrtak prilikom mjerenja temperature imala prvi put 37 stepeni, pa onda 37,2 kod drugog mjerenja. Nakon toga je zbog sigurnosti upućena kući kao i cijeli njen razred I2 (odnosno pola razreda, njenu grupu).

Njena razrednica je odmah kontaktirala roditelje i obavijestila je da je učenica imala blago povišenu temperaturu, te da ostanu u kontaktu tako da bi mogli pratiti situaciju. Jučer prije polaska u školu nije imala povišenu temperaturu i osjećala se dobro.

Po dolasku u školu, nakon novog mjerenja temperature (37,1 ) učenica se požalila razrednici da se ne osjeća dobro. Opet je poslata kući kao i ostatak razreda.

Posljednja informacija, u petak oko 18.30 sati roditelji su javili da nema povišene temperature i da se osjeća dobro. Njena majka je javila da će je testirati iako smatra da je učenica jučer popodne bila dobro.

Iduću sedmicu njena grupa ide sa online nastavom tako da neće dolaziti u školu. Interni krizni štab u školi (komisija od 5 članova) je sačinio zapisnik o svim relevantnim detaljima vezanim za navedeni događaj, rečeno je za "Avaz".

Svakodnevnim provjerama temperature svih učenika dobivaju se informacije o mogućoj sumnji na zarazu Covidom i preduzimaju se odmah mjere predostrožnosti.

Roditelji će učenicu odvesti ljekaru i obavijestiti školu o tome da li je pozitivna ili ne. Obaviješten je nadležni epidemiolog i ministar za obrazovanje nauku i mlade KS Anis Krivić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.