KORONAVIRUS

U Kantonu Sarajevo 428 novozaraženih osoba i šest smrtnih slučajeva

Na bolničkom liječenju na Infektivnoj kliniki i u izolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu liječi se 148 pacijenata, a u Općoj bolnici njih 90

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović. VLADA KS

A. Č.

13.11.2020

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović na današnjoj press konferenciji informirao je javnost sa najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo KS vezanim za trenutnu epidemiološku situaciju u KS.

U posljednjih 48 sati testirana su ukupno 2.104 uzorka koji su prikupljeni u periodu od 8. do 12. novembra, među kojima je bilo 847 pozitivnih rezultata.

- U posljednja 24 sata, analizirana su 1.102 uzorka, prikupljena u periodu od 9. do 12. novembra ove godine. U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 428 novozaraženih osoba koronavirusom. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 274 zaraženih osoba, odnosno 64 posto, i u samoizolaciji od ranije - kazao je Beganović.

Dodao je kako je, u isto vrijeme broj oporavljenih od zaraznog oboljenja Covid-19 je 397 osoba.

- Na bolničkom liječenju na Infektivnoj kliniki i u izolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu liječi se 148 pacijenata, a u Općoj bolnici njih 90. Prema tome, ukupno je hospitalizirano 238 osoba, od kojih šest koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju - naveo je Beganović.

Istakao je i kako je, u protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno 18 osoba.

- Nažalost, desilo se i šest smrtni ishod u liječenju, te u prethodnom izvještajnom periodu još tri koji su u današnjem izvještaju dodati, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 166 osoba“, rekao je Beganović.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 5.986 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 12. novembra ove godine ukupno su registrovane 14.532 zaražene osobe koronavirusom, od kojih je njih 8.380 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 30. oktobra do 13. novembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 6.273 samoizolacije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvu Kantona Sarajevo: "Kako bi smanjili opasnost zaraze Corona virusom pored pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa".

Odgovarajući na novinarska pitanja, Beganović je kazao kako je Vlada KS ranije donijela odluku o mobilizaciju svih kapaciteta javno-zdravstvenih ustanova u KS, s ciljem ispomoći ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite, kao i bolnicama, te da je ovu odluku Krizni štab samo operacionalizirao.

- Napravljen je raspored kadrova koji će raditi na opservaciji covid-pacijenata u novom stacionaru koji treba da se otvori, a čiji kapacitet bi trebao da bude do 100 mjesta, koji se nalazi na dobrom mjestu,vrlo blizu bolnica. Ovaj stacionar će biti jedna prelazna varijanta između bolnice i kućnog liječenja - obrazložio je Beganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.